Internațional

GENOCIDUL, pe masa Senatului francez

Textul susţinut de preşedintele Nicolas Sarkozy şi adoptat deja în decembrie de către deputaţii de la Paris a declanşat o gravă criză diplomatică în relaţia cu Turcia.

Proiectul de lege prevede maximum un an de închisoare şi 45 de mii de euro amendă pentru cei care neagă existenţa unui genocid recunoscut ca atare de legea franceză, cel împoriva armenilor figurând pe listă.

În ciuda presiunilor Ankarei asupra Parisului, în ciuda unei manifestaţii organizate sâmbătă la Paris şi la care au participat 15 mii de europeni de origine turcă, în ciuda unui nou apel lansat acum două zile de oficialii turci senatorilor francezi să nu adopte un text pe care-l consideră contrar drepturilor omului, Camera Superioară a Parlamentului de la Paris examinează şi probabil va adopta această propunere de lege.

În urma votului favorabil din decembrie al deputaţilor francezi, Ankara îşi îngheţase cooperarea politică şi militară cu Parisul. "De această dată, sancţiunile vor fi permamente", a avertizat şeful diplomaţiei turce. S-ar putea reduce astfel nivelul reprezentanţei diplomatice de la Paris şi s-ar putea organiza o ripostă comercialo-economică.

Autorităţile turce îl acuză pe Nicolas Sarkozy de oportunism electoral, înaintea alegerilor prezidenţiale, la care votul celor peste 500 de mii de armeni din Franţa va conta. Inclusiv în tabăra preşedintelui există disensiuni, mai mulţi miniştri exprimându-şi dezacordul faţă de un proiect de lege descris drept "inoportun".

Via AFP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *