Atitudini

George Damian: Nu sunt surprins de valul de ură de la Chișinău dezlănțuit împotriva tentativei de retrocedare a unei clădiri către Mitropolia Basarabiei

Eu unul nu sunt surprins de valul de ură de la Chișinău dezlănțuit împotriva tentativei de retrocedare a unei clădiri către Mitropolia Basarabiei. Știți cum se zice: îi poți scoate pe moldoveni din Uniunea Sovietică, dar mai greu de scos Uniunea Sovietică din (unii) moldoveni.

Îmi amintesc de un sat din sudul Basarabiei unde în anul 2012 ruinele bisericii stăteau acoperite de iarbă, fusese demolată prin 1968 de oameni din sat și nimeni nu s-a grăbit s-o refacă. Sau îmi amintesc de fundația crucii din Dealul Epurenilor, o cruce ridicată în cinstea eroilor români din Al Doilea Război Mondial, trasă la pământ de oamenii din sat ca să-și arate vrednicia față de stăpânii sovietici. Prin 2006 soclul încă exista, săpat de jur împrejur – încercaseră să-l smulgă din pământ, să piară orice urmă a soldaților români care au murit acolo, dar nu reușiseră. Încă mai trăiau în sat câțiva din eroii care dărâmaseră troița asta.

Și-mi place să văd oameni care toată viața lor au fost sprijiniți din România, să văd cum postează pe FB că au succes la București pentru ca în următoarea postare să facă clăbuci la gură împotriva Mitropoliei Basarabiei și Bisericii Ortodoxe Române. „Oamenii de cultură” de la Chișinău, finanțați decenii la rândul din bugetul României care caută argumente care mai de care împotriva retrocedării unei clădiri către Mitropolia Basarabiei. Și cum vă spuneam, nu sunt surprins, este bine că e așa: povestea asta este o hârtie de turnesol, un reactiv care developează adevărata atitudine de la Chișinău față de România. Cu cât zbiară mai tare cu atât sper să-i audă mai multă lume la București și să se lămurească mai bine lucrurile. (Între timp nu pot să nu mă întreb cine va fi primul ziaristo-analist de la București care să scrie un articol împotriva acestei retrocedări? Să fie un băiat venit de la Chișinău să facă carieră la București sau primește ordin vreun băștinaș?)

Am avut cu câțiva ani în urmă o discuție cu o bătrână dintr-un sat din Basarabia, deportată în copilărie și revenită acasă. Familia ei a fost denunțată la sovietici de un vecin care le voia casa, ei s-au dus să culeagă banane din brazi, vecinul s-a mutat în casa lor. Când s-au întors au luat-o de la zero, și-au făcut o altă casă și au încercat să-și ducă traiul. Vecinul denunțător a rămas în casa lor, fără nici un regret. Aici este esența problemei. Bătrâna ar fi vrut înapoi casa părintească, dar cum s-o ia? Cine ar îndrăzni la Chișinău să dea o lege care să îndrepte toate furturile sovietice? Cei care au beneficiat și beneficiază de pe urma acestor furturi?

Ce vedem acum e un spectacol trist, dar necesar. Chiar avem nevoie să înțelegem cum ne văd băieții și fetele de la Chișinău. Un ultim gând: știe cineva dacă și cum a fost plătit curentul electric românesc livrat lunile trecute în Republica Moldova? (Curentul electric livrat între 1999-2001 nu a mai fost achitat până în ziua de azi, nu m-aș mira să avem și acum exact aceeași situație).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

comentarii

 1. Mentalitatea di râmî pobedistî nu se șterge așa cu una cu două din societatea multilateral subdezvoltată din RâMa. Mârlănia, prostia și nesimțirea e bine înțelenită în pobedistan. Să fii prostit odată e o întâmplare, să insiști în prostie e deja „tărie de caracter” șî rânzî maldavenistî. Uitați-vă cum au protestat maldavenii în vama Albița și ce scandări au avut. La acești „frați” trebuie să li dai orice și oricât, dar nu cumva să le impui să respecte REGULI, nu Doamne ferește: bizonul maldavean cu mentalitate pobedistă și caracter și minte de moluscă/meduză trebui sî șii el cel mai diștept șî mai „independent” ci sî ecsiztî pi fața pământului. Mai trist e că sunt așa numiții „intelectuali/formatori de opinie” din RâMa ce au exact aceeași mentalitate și aceeași abordare ba mai mult nu au dat niciodată steaua roșie jos di la căciulî (dacî vin amu ia rușii???)…
  Cum poți educa o turmă sovietizată ce (întâmplător) încă vorbește româna (chiar dacă de multe ori stricat, chiar dacă unii nu o recunosc) și ce își spune pompos, dar total aiurea, „națiunea civică moldovenească”???

 2. Revenirea fostului seminar ortodox la Mitropolia Basarabiei ce tine de sinodul BOR, e un act de normalitate. Sunt curios cine sprijina penibilul demers al asociatiei bibliotecarilor. Doar niste tantalai ar putea arunca fumigena precum ca s-ar distruge biblioteca. Desigur, e invocat si aspectul identitar al tarii. Care tara tovarasi? RASS Moldoveneasca debordata dincolo de Nistru de Kotovski si alti bastarzi in componenta Ucrainei sovietice? Sau RSS Moldoveneasca rezultata din raptul teritorial al fatidicului pact Molotov-Ribbentrop? Sau poate se gandeau la gubernia tarista, o alta mizerie. Ii incurajez pe sovietolinagii cu ifose de bibliotecari sa plece in paradisul rusesc, sa navigheze cu Potemkin pana ajung la insula Nazino. Cand au ajuns la destinatie sa citeasca “Monografia Basarabiei”, lucrare sub ingrijirea academicianului Stefan Ciobanu. Isi pot extinde cunostintele citind “Bessarabia” scrisa de Charles Upson Clark si “De la Basarabia ruseasca la Basarabia romaneasca” a inimosului intelectual Onisifor Ghibu.

  1. Vă felicit și apreciez recomandarea dumneavoastră de a fi citit Charles Upson Clark care in afara de ”Basarabia” a mai scris ( și este publicata in română) ”Romania Mare” și îmi permit să mai adaug Basarabia scrisă de Caba*aparuta in SUA prin 1920- 1930) precum și memoriile lui Ursalov, guvernator al Basarabiei țariste. Cine vrea să cunoască istoria cu adevărat se poate informa,cine nu vrea are dreptul să rămână un papagal dezinformat, gălăgios .
   Deșteptarea !!!

   1. Ii salut frateste pe cei din Asociatia Cuturala Pro Basarabia si Bucovina.
    Bunavointa pentru lectura trebuie sa fie, carti foarte bine fundamentate gasim pentru cei “ingrijorati”, la ordinul kremlinului, de soarta cladirii si a fondului de carte. Sa stea linistiti ca nimeni din Mitropolie nu procedeaza ca bolsevicul Roller.

 3. Chiar numai ideea de retrocedare este un atentat la adresa identității moldoveniste, științific argumentată și multilateral dezghiocată. Cultura și istoria rusă, duse la apogeu în perioada sovietică prin cele mai umaniste și subtile metode ”științifice”, trebuie cu orice preț salvată și perpetuată spre slava poporului sistematic inculturat. Fără hrisoave ruse și staliniste ținute la murat, se destramă națiunea și mai ales cultura milenară, adică de două sute de ani, a guberniei și mujicilor de neam tătăresc, adunați de prin toate râpele imperiului spre înnobilarea spirituală a băștinașilor primitivi și mai ales lipsiți de ”Русская культура”. Nu există loc nici pentru cele mai costisitoare și îndrăznețe proiecte de relocare, pentru că orice inițiativă ar fi o impietate la adresa morților, care trebuie lăsați acolo unde li s-a găsit locul. Doar dacă hardughia monumentală se va degrada în cel mai rău hal, li se va ”permite” țiganilor și fasciștilor de peste Prut să se ”amestece”, adică să aloce bani cu nemiluita (sau cu miluita?) pentru salvarea culturii și înțelepciunii națiunii celei mai distinse și ofuscate ale familiei europene degradate. ”Mintea de ar crește pe toate cărările ar paște-o și măgarii!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *