InternaționalUcraina

Germania va livra armatei ucrainene 40 de blindate ”Marder” până în primăvară

Germania va trimite armatei ucrainene 40 de blindate ”Marder” în primul trimestru al anului 2023, a afirmat vineri, 6 ianuarie, un purtător de cuvânt al guvernului, la o zi după anunţul făcut de Berlin şi de Washington cu privire la o nouă etapă în susţinerea militară a Kievului, relatează AFP, DPA și Agerpres.

”Patruzeci de vehicule vor fi pregătite în primul trimestru şi vor putea fi trimise Ucrainei”, după o ”instruire de opt săptămâni” a militarilor ucraineni, a declarat Steffen Hebestreit în cadrul întâlnirii săptămânale de vineri cu presa.

Preşedintele SUA, Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au anunţat joi, 5 ianuarie, trimiterea către Ucraina a unor vehicule de luptă pentru infanterie pentru a sprijini trupele ucrainene împotriva armatei ruse, dar nu precizaseră nici numărul şi nici calendarul acestor livrări.

”A venit momentul de a livra tancuri de protecţie cu tehnologie occidentală”, a justificat Hebestreit, evocând ”discuţii intense de la jumătatea lunii decembrie” între aliaţi, care au dus la această decizie care marchează un salt calitativ în livrările de arme către Ucraina.

Ulterior, SUA urmează să furnizeze vehicule blindate ”Bradley”, fiecare echipat cu câte un tun de 25 mm, o mitralieră de 7,62 mm şi rachete antitanc, în timp ce Germania va trimite vehicule ”Marder”, dotat cu un tun de 20 mm.

De asemenea, partea americană va antrena militari ucraineni pentru vehiculul său de infanterie ”Bradley”, dar nu se ştie dacă instruirea se va desfăşura în SUA sau Germania, notează sursele citate.

Aliaţii europeni ai Ucrainei livraseră deja tancuri de concepţie sovietică, dar niciodată încă tancuri de fabricaţie occidentală, în pofida cererilor repetate ale Kievului.

Berlinul refuzase mereu astfel de livrări, sub pretextul că o asemenea măsură trebuie decisă de comun acord cu aliaţii occidentali şi că NATO nu trebuie să fie implicată direct în război.

Presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz a crescut odată cu anunţul făcut, miercuri, de către Paris cu privire la livrarea de tancuri de luptă uşoare AMX-10RC, de fabricaţie franceză.

Următoarea etapă solicitată de Kiev este trimiterea de către Berlin a unor tancuri de asalt Leopard 2, echipate cu câte un tun de 120 mm şi reputate pe plan mondial, ceea ce Germania refuză deocamdată.

”Observăm cu atenţie situaţia dinamică din Ucraina şi luăm apoi deciziile noastre în colaborare cu partenerii noştri”, a declarat Hebestreit, fiind întrebat despre această problemă.

SUA şi Germania au promis de asemenea Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot şi urmează să asigure instruirea militarilor ucraineni în utilizarea acestuia.

O reuniune a aliaţilor pentru a coordona ajutoarele occidentale pentru Kiev urmează să aibă loc ”la jumătatea lunii ianuarie”, potrivit unor surse parlamentare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. II deplangem pe soldatzii rusi si ukraineni
    care se omoara intre ei.Dar itzi vine si sa
    razei cand vezi filosofia aliatzilor ukrainei.
    Totzi acesti aliatzi promit marea cu sarea
    dar nimeni nu poate spune cand aceste
    arme vor ajunge in ukraina . Pentru a nu
    supara moskva.
    Zelenski cere tancur 120 mm. Da va dam
    zic nemtzii si SUA, dar pana una alta va
    putem trimite tancuri de 20 de mm cu ca
    re putetzi trage in vrabii, nu in rusi.
    Sa nu suparam moskva.
    Va dam HIMARIS mititele care sa nu ajun
    ga pe teritoriul rus.Adica rusii pot trage in
    teritoriul ukrainean iar ukrainennii pot tra
    ge si ei dar numai pe teritoriul loàr.
    HALAL razboi .
    Totul pentru a nu supara Kremlinul.
    Cine mai intzelege ceva ????Unde este log
    ica ????. Putem supara oricat kievul dar n
    u moskva. CLAR bibicule ????
    Cine poate sa ne explice misterul ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *