Cultură

Gheorghe Lișița: „Vreau să pictez ceva despre 7 aprilie”

 În 2006-2007 își face masteratul la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Stat „Ion Creangă”, clasa profesoarei Eleonora Brigalda. În 1999, a debutat, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”. Din 2010 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. 

Gheorghe Lișița este un pictor care și-a făcut un nume în arta plastică de la noi, încă din fragedă tinerețe. De-a lungul anilor, a avut mai multe expoziții personale. Prima a lansat-o la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, după care a urmat cea de la Misiunea OSCE în R. Moldova (2007). În 2008 e prezent cu expoziții personale la Biblioteca Națională a R. Moldova, reprezentanța Băncii Mondiale la Chișinău, Ambasada Statelor Unite ale Americii, cea a Poloniei, la „Moldeco” și „Info-Prim Neo”. Anul 2009 îi aduce succes la galeriile „8plus” din Varșovia și „ADI ART”, din Lodz, Polonia.
În 2010 expune tablouri la Galeria „Lyktan” din Stokholm, Suedia și la cea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în orașul Sibiu. În 2011 este campion la expoziții. În acest an, a expus la Misiunea OSCE din R. Moldova, Casa Naționalităților, Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene, Leogrand Convention Center, Centrul de Cultură și Știință al Rusiei, Consiliul raional Telenești, Ambasada Bulgariei în RM, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, precum și la Centrul de Dezvoltare și Cooperare din țara noastră.

Artistului plastic i-a fost prielnic și anul 2012. În acest an, picturile sale au fost văzute la Ambasada Rusiei în R. Moldova, Alianța Franceză, precum și la Palatul Parlamentului, saloanele „Constantin Brâncuși”, București și „Transilvania Art Gallery”, Brașov, România. De asemenea, el a expus la mai multe expoziții reprezentative din R. Moldova, România, Polonia și alte țări.
Solicitat de TIMPUL să ne spună la ce lucrează în prezent, el ne-a declarat următoarele: „Sunt preocupat de tematica istorică. Îmi doresc mult să realizez niște tablouri cu Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Decebal. Un scop aparte este de a picta ceva absolut inedit despre evenimentele din 7 aprilie 2009”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *