Politică

Gherman: Rezultatele primului an de implementare a Acordului de Asociere sunt vizibile

La un an de la implementare, luni, 19 octombrie, la Chişinău a avut loc prima reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova-UE şi, potrivit vicepremierului Natalia Gherman, rezultatele primului an sunt vizibile, UE devenind principalul partener comercial al Republicii Moldova.

Natalia Gherman a declarat că viitorul parteneriat urmează să se concentreze pe reforma justiţiei. În luna noiembrie la Chişinău vor sosi experţi ai instituţiilor europene care vor evalua strategia de implementare a reformei în justiţie, vor oferi o expertiză şi propuneri pentru a facilita şi accelera procesul. Totodată, s-a convenit ca până la sfârşitul anului în Republica Moldova să sosească Misiunea de consiliere la nivel înalt din care vor face parte peste 20 de experţi din toate domeniile, care urmează să asiste conducătorii instituţiilor din sistemul administraţiei publice, atât în completarea, cât şi promovarea politicilor elaborate conform normelor europene. „Mă bucur să vă spun că UE rămâne disponibilă să ne acorde şi mai departe consiliere în toate domeniile în vederea implementării Acordului de Asociere”, a notat Natalia Gherman.

Gunnar Wiegand, director executiv pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, şi-a exprimat susţinerea pentru Guvernul de la Chişinău, care rămâne angajat în realizarea agendei europene, implicit a procesului de reforme. Partenerii europeni vor continua să susţină Republica Moldova atât prin programe de consiliere la nivel înalt din partea experţilor din statele membre, cât şi programe de asistenţă tehnică şi twinning în domeniile vizate în acord.

În urma discuţiilor, împreună cu partea europeană s-a decis asupra priorităţilor pentru perioada imediat următoare, pe primul loc aflându-se reforma justiţiei. Ca răspuns la iniţiativă părţii moldoveneşti de a avea o evaluare cuprinzătoare a implementării Strategiei Naţionale de Reformare a Sectorului Justiţiei 2011 – 2015, UE a confirmat organizarea vizitei la Chişinău a unei misiuni de experţi europeni, până la sfârşitul lunii noiembrie.

Discuţiile pe componenta DCFTA vor continua şi în cadrul vizitei comisarului european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, şi a reuniunii Comitetului de Asociere în configuraţia Comerţ, din perioada 22 – 23 octombrie.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *