Atitudini

Greșeala lui Filat

La moldoveni băgatul zâzaniei între oameni e mai mult decât un sport național – e o religie, ca fotbalul la brazilieni. Această religie străveche e foarte populară în politică, unde totul e permis. În acești ani de independență presa a utilizat cu mare succes, nu o singură dată, respectiva metodă: Snegur împotriva lui Sangheli – Sangheli împotriva lui Snegur, Snegur împotriva lui Lucinschi – Lucinschi împotriva lui Snegur, Voronin împotriva lui Tkaciuk – Tkaciuk împotriva lui Voronin… Băgatul zâzaniei a căpătat dimensiuni amețitoare în cadrul conducerii AIE, după 2009, campion fiind – cine altul!? – Filat: Filat împotriva lui Plahotniuc. Filat împotriva lui Ghimpu, Filat împotriva lui Lupu, Filat împotriva tuturor.

De mai mult timp în Chișinău se vorbește deschis despre „tensiunile” dintre Filat și premierul Leancă. Întru confirmarea acestor „tensiuni” se dau pilde, se citează declarații. Drept motiv pentru un nou val de răcire a relațiilor dintre cei doi servește, se șușotește lumea, inițiativa lui V. Filat de a organiza, concomitent cu alegerile parlamentare, un referendum: „Trebuie să se scrie clar în Constituţie că Republica Moldova are scopul de a deveni membră a UE. Probabil, prin referendum, ca oamenii să se expună. Nu este exclus să aibă loc chiar împreună cu alegerile parlamentare. Dar noi încă n-am vorbit despre aceasta, e doar o idee”…

(Apropo, în limba noastră cea română e greșit spus „oamenii să se EXPUNĂ”; a se EXPUNE înseamnă altceva; mai simplu și mai corect ar fi fost SĂ SE EXPRIME, să-și EXPRIME punctul de vedere).

Rog cititorul să fie atent la ultima frază: „…noi încă n-am vorbit despre aceasta, e doar o idee”… Păi, cum vine asta, nenicule? Dacă în Coaliție „nu s-a vorbit despre aceasta”, de ce să ieși cu respectiva inițiativă?! E clar de ce: Filat nu poate altfel. Așa este el. El nu poate respira dacă nu face o mică ticăloșenie politică. El n-are poftă de mâncare dacă nu organizează, zilnic, o mică porcărie împotriva cuiva. El vrea să fie primul, primul peste tot. În toate prezidiile el trebuie să fie în centru, în fruntea cortegiilor trebuie să fie mașina lui (de dorit numai a lui), toate revistele glamuroase trebuie să dea pe prima pagină doar poza lui, la radio trebuie să se audă doar vocea lui, la televizor trebuie să se arate doar chipul lui luminos, peste tot, pe câmpii și dealuri, prin codri, pe mări și pe oceane, în cosmos și dincolo de cosmos trebuie să se audă în permanență un singur nume și un singur refren, cel din cântecul popular „Pentru viața ce-o trăim/Lui Filat îi mulțumim”.

După ce în aprilie anul trecut, parlamentul l-a demis din funcția de premier pentru fapte de corupție, frica lui Filat că nu va mai urca de unde a fost dat jos a devenit clinică. El face orice pentru a se menține pe „linia de plutire”. Apelează la cei mai băloși „jurnaliști” pentru a-și ataca oponenții și a băga zâzanie între aceștia.

Dar să revenim. Spre deosebire de Filat premierul Leancă consideră că nu referendumul, ci alegerile parlamentare din noiembrie, în cadrul cărora cetăţenii vor decide în favoarea unui viitor european sau a apropierii de Rusia „va fi cel mai democrat mod de a hotărî destinul R. Moldova”. Respectiva declarație a premierului imediat a fost interpretată ca o dovadă a „războiului„ dintre cei doi.

Ținând cont de problemele cu care se confruntă azi R. Moldova eu nu consider productivă ciocnirea celor doi: Filat și Leancă. Avem nevoie de unitate și stabilitate în conducerea Coaliției. Un război adevărat dintre aceștia ar putea duce la ruperea în două a PLDM-ului, după modelul PL-ului. Un PLDM reformator în frunte cu Leancă și unul „istoric” în frunte cu Filat nu ar răspunde unor interese naționale firești și de lungă durată. Dar asta nu depinde de noi.

Ci de Filat. Greșeala lui Filat constă în aceea că, orbit de setea bolnavă de mărire, crede că-i va putea prosti pe oameni să-l mai voteze o dată și să redevină ceea ce a fost. Sau chiar mai mult.

Nu cred că aceasta se va întâmpla. Și nu numai că nu cred, dar și sper.

P.S. Ce îl leagă pe Filat de Dodon și pe Dodon de Rusia?

Inițiativa lui Filat cu referendumul i-a oferit ocazia lui Dodon să-l ia peste picior. Iată ce scrie Dodon: „Al vostru” V. Filat devine de-al nostru. Bravo Filat pentru ideea de a organiza un referendum pe vectorul extern până la sfârşitul anului. Faci totul aşa cum trebuie. Acum aşteptăm şi paşi concreţi din partea PLDM în acest sens. Sper că partidul încă te mai ascultă”.

Reacția lui Dodon nu e o simplă luare peste picior. De aceea, întrebarea își are rostul: Ce are Filat cu Dodon?

Un portal de (așa-zise) știri, apropiat lui Filat, a devenit TRIBUNA lui Dodon. Știrile despre Dodon sunt plasate la loc de cinste, însoțite de chipul luminos al acestuia proiectat pe steagul roșu cu steaua roșie. Ni se spune că ar fi vorba de echidistanță, nepărtinire, pluralism politic… Nu putem crede, fiindcă e vorba de o promovare deschisă a celui mai dezlănțuit și antinațional socialist moldovean…

Iată ultima știre de pe acest portal pluralist: „Cu doar câteva zile înainte de preconizata semnare a Acordului de Asociere RM-UE, socialiştii vor organiza la Chişinău o conferinţă internaţională ştiinţifico-practică cu tema „Civilizaţia ortodoxă şi lumea modernă”. Evenimentul este preconizat pentru luni şi va fi organizat în colaborare cu Fondul Internaţional pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe”.
Ce se va „dezbate” la această „conferință” foarte internațională și foarte „științifico-practică”?

Citez: „În cadrul Conferinţei, organizate în preajma semnării de către conducerea Republicii Moldova a Acordului de Asociere cu UE, vor fi dezbătute următoarele subiecte: influenţa şi propaganda valorilor europene asupra lumii ortodoxe şi distrugerea moralităţii tradiţionale a societăţii; integrarea europeană a ţărilor ortodoxe şi ameninţări la adresa identităţii ortodoxe; civilizaţia occidentală modernă şi caracterul anti-creştinesc al acesteia; persecutările anti-creştineşti în lumea occidentală modernă: cauze, caracter şi modalităţi de ripostare; concepţia occidentală modernă privind libertatea şi drepturile omului: probleme şi contradicţii”.

Despre acțiunile antistatale ale lui Dodon am scris în repetate rânduri. Mai scriu însă și alții. Colegul nostru, P. Bogatu, observa recent: „Între timp, Igor Dodon, de parcă habar n-ar avea că Putin ne-a dat papucii, umblă pe coridoarele Kremlinului pentru a încheia „noi colaborări”. Cu această ocazie, propagandiștii, bloggerii și poeții lui de curte anunță cu surle și tobe că el ar fi alesul Rusiei. (…) Putin nu-i atât de prost încât să parieze pe Dodon, Tkaciuk, Renato Usatâi, episcopul Markel sau Formuzal. Acești pigmei politici sunt folosiți pe post de provocatori ordinari însărcinați cu destabilizarea situației. (…) Strategia lor nu urmărește preluarea imediată a puterii, acest lucru fiind imposibil, ci dezorganizarea statului . (…) Așa procedează, în treacăt fie spus, anarhiștii și jihadiștii.

Rolul ingrat pe care îl joacă nu-i scutește însă de răspundere pentru ceea ce fac. Dimpotrivă. Le complică situația. Și asta pentru simplul motiv că munca rușinoasă de provocator în condiții de război este urmărită penal”. Repet: a fost un citat din P. Bogatu.

De ce dar portalul de știri vizat îl promovează atât de insistent pe „pigmeul politic”, care face „o muncă rușinoasă de provocator”, scopul lui fiind să „destabilizeze situația” , „să dezorganizeze statul”, fapte pentru care „ar trebui să fie urmărit penal”?

Plasată în contextul acestei întrebări inițiativa lui Filat privind referendumul nu mi se pare una atât de nevinovată. Astfel, întrebarea rămâne: ce fire tainice (și trainice) îl leagă pe Filat de Dodon?

Că la cealaltă întrebare – ce îl leagă pe Dodon de Rusia și ce vrea Rusia de la el? – am răspuns deja. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *