Actualitate

Guardian: Putin escaladează conflictul cu Turcia, pentru a masca eşecurile din Ucraina şi Siria

„Foarte distractiv discursul unui lider care, anexând Crimeea, invadand Ucraina şi intervenind în Siria, a speriat şi alarmat lumea întreaga cu politica sa indrazneata si capricioasa” – scrie ziarul The Guardian.

Dar din discursul preşedintelui rus a lipsit imaginea de ansamblu. Se remarcă faptul că Putin, „fără îndoială, se aşteaptă la o reacţie naţionalista în sprijinul atacurilor sale asupra Turciei. Şi el o va primi. Cu toate acestea, dacă cineva dintre ruşi ar fi vrut să ştie cum mai e treaba în Ucraina şi Siria, joi, curiozitatea lor nu a fost satisfacuta”. Şi toate acestea din cauza faptului ca costurile celor două campanii sunt cu mult mai mari decât toate beneficiind obtinute pana acum” – spune publicația.

Crimeea anexata a rămas fără energie electrică, după ce tătarii din Crimeea şi susţinătorii lor din Ucraina au distrus liniile de inalta tensiunea. Rusia a restabilit partial lipsa, datorita noului cablu submarin. Cu toate acestea, despre restaurarea completă a curentului electric este încă prea devreme sa vorbim.

Incidentul înrăutăţeşte şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Moscova şi Kiev, şi va duce probabil la o nouă rundă de război comercial între Rusia şi Ucraina. Potrivit The Guardian, Putin „a revenit la ideea că controlul asupra Kievului este mult mai important decât capturarea partii rasaritene a Ucrainei”, si vrea sa ajunga cu Occidentul la un fel de înţelegere cu privire la problema ucraineană. Plata Rusiei ar fi asistenţa acordata în Siria.

„Poate conta pe acest lucru – nu este clar, dar în orice caz, un război comercial pe scară largă sau, mai rău, o întoarcere la ostilităţile armate, puţin probabil să-l ajute să încheie această tranzacție,” – crede ziarul.

Publicaţia mai notează că, în Siria, Putin, desigur, a reuşit să consolideze regimul lui Assad. Cu toate acestea, nu putem spune că interventia Rusiei a schimbat din rădăcina ceva. Ofensiva trupelor siriene a fost oprite de rebeli, care sunt înarmati de ţările din Golful Persic. „Ca şi Statele Unite ale Americii, Rusia a aflat că Forţele Aeriene nu sunt un panaceu” – scrie Guardian.

Nici in planul diplomației nu este atât de simplu. Alianţa cu Iranul şi Irakul ar putea colapsa foarte usor, în special din cauza problemei viitorului lui Assad. Potrivit ziarului, partea iraniană bănuieşte că Rusia este gata în orice moment sa-l elimine pe liderul sirian.

Totodata, incidentul cu Turcia demonstreaza că Rusia îşi face foarte greu prieteni noi, dar îi pierde în doar câteva zile pe cei vechi. Din 1992, relațiile dintre Ankara și Moscova au fost in continua îmbunătăţire.

„Orice am gândi cu privire la reacţia Turciei, dar bombardarea rudelor lor etnice (din Siria) nu a fost cea mai desteapta decizie din partea Rusiei”, – conchide ziarul britanic.
 
Sursa: Paginaderusia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *