Gurile Dunării în vizorul Rusiei: Atacurile asupra Portului Giurgiulești deținut de BERD
Potrivit unui comunincat distribuit de ÎCS Danube Logistics SRL (DL), operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), și partenerul său olandez, Danube Logistics Holding BV (DLH), timp de cinci ani, se confruntă cu presiuni și atacuri ilegale ce au ca scop preluarea controlului asupra Portului Internațional Liber Giurgiulești. Tentativele de sechestrare și preluare a părților sociale în DL sunt camuflate sub pretextul executării unei hotărâri judecătorești, într-un litigiu controversat, în care DL și DLH nu au fost părți niciodata (!). În ciuda clarității legislației moldovenești, care prevede că doar cei implicați direct într-un litigiu pot fi afectați de hotărârile judecătorești, executori și anumiți judecători susțin confiscarea ilegală a activelor terțelor părți.
Saga Judiciară: zeci de atacuri orchestrate în justiție
Atacurile din partea ÎCS Bemol Retail SRL (Bemol, o companie controlată de omul de afaceri azer Arfiq Alyev), pentru preluarea controlului asupra Portului Internațional Liber Giurgiulești, au generat zeci de dosare în instanțele judecătorești din Republica Moldova, majoritatea având ca obiect ilegalitatea acțiunilor de executare întreprinse de executorii judecătorești care lucreaza pentru BEMOL.
Bemol Retail SRL (Bemol), care a obținut în 2018 o hotărâre judecătorească controversată, împotriva a două persoane fizice, încearcă să preia controlul asupra PILG prin măsuri de executare silită asupra participației de 100% deținute de DLH în capitalul DL. O primă tentativă de atac prin instituirea unei “administrări silite” a fost blocată de Judecătoria Chișinău în 2021, după ce BERD și-a exercitat dreptul de gaj pentru a prelua legal participația. Cu toate acestea, Bemol a lansat recent o nouă tentativă, similară cu cea anterioară, apelând la un alt executor judecătoresc. Ca răspuns la preluarea participației de catre BERD, BEMOL a lansat o campanie de presă, acuzand BERD de utilizarea documentelor false și nelegitimitatea dreptului de gaj. Toate aceste acuzații au fost respinse de instanțele moldovenești. În mai 2021, BERD și-a consolidat controlul asupra DL prin deținere directă de capital. După trei ani de procese, Judecătoria Chișinău a decis în iulie 2024 că administrarea silită a cotei de 100% de către Bemol și Talmaci a fost ilegală. Bemol a contestat această decizie, iar cauza se află și astăzi pe rolul Curții de Apel Chișinău.
Atacurile privind preluarea ilegală a Portului Giurgiulești s-au intensificat în lina septembrie -octombrie 2024, după anunțul făcut de Guvernul României privind inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziționarea acțiunilor Portului Internațional Liber Giurgiulești din R. Moldova (singurul din Republica Moldova accesibil pentru nave maritime). Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Mihai Constantin, a anunțat la finele lunii august 2024, că în ședința de Guvern a fost adoptat un memorandum privind inițierea negocierilor cu BERD pentru achiziționarea, de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a acțiunilor Danube Logistics SRL deținute de BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova.
După anunțul făcut de Guvernul României privind inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziționarea acțiunilor Portului Internațional Liber Giurgiulești din R. Moldova, BEMOL lansează în luna octombrie 2024, o nouă tentativă de a înlatura managemetul legl al portului – numind-o din nou pe Irina Selevestru ca administrator autorizat pentru a gestiona cota de 100%. Această acțiune, desfășurată în secret și fără notificarea BERD și DLH, încearcă din nou preluarea drepturilor de vot și a controlului de decizie ale DLH, ignorând faptul că DLH nu a fost parte în procesul judiciar inițial din 2018 și că BERD deține în prezent posesia legală a cotei de 100%.
Aceste acțiuni ilegale au fost intreprinse, deși anterior, Judecătoria Chișinău a decis că cota de 100% nu poate fi supusă unei administrări silite la cererea Bemol. Executorul judecătoresc al BERD, Andrei Gosic, a trimis notificări către executorul Manole și administratorul autorizat Irina Selevestru, cerându-le să respecte dreptul de posesie al BERD asupra cotei, însă aceștia sfidează în continuare aceste notificări. DL, DLH și BERD au contestat această nouă tentativă, iar cauzele sunt pe rolul instanțelor din Moldova.
Este important de reținut că ultimul atac lansat de Bemol ridică și problema respectării Legii moldovenești nr. 174/2021 privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului. Potrivit acesteia, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională trebuie să aprobe în prealabil orice schimbare de control într-o companie care efectuează o investiție în „domenii de importanță pentru securitatea statului”, care includ și operatorii portuari.
Rusia vrea controlul asupra Gurilor Dunării
Aminitim că încă în 2015, Comandantul trupelor americane în Europa, generalul Freredick (Ben) Hodges, a declarat că Rusia încearcă să obțină controlul asupra gurilor Dunării, ceea ce i-ar oferi o poziție de forță asupra economiilor din sud-estul Europei.
Seria de acțiuni întreprinse de Bemol și sprijinite de anumite elemente din sistemul judiciar ridică mari semne de întrebare nu doar în privința stabilității climatului investițional din Moldova, dar si a securității naționale. Atacurile asupra DL și DLH ilustrează o practică alarmantă care amenință proprietatea legală a investitorilor străini și securitatea economică a Moldovei, sub umbrela unei executări judiciare discutabile.
Sursa: INFOTAG
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!