Sănătate

Gutuile, miracole de toamnă

Gutuile sunt bogate în săruri minerale, carbohidraţi, fibre şi fier. Sucul proaspăt de gutui ajută la tratarea insuficienţei pancreatice. Se poate consuma câte o jumătate de pahar de suc, de trei ori pe zi. S-a dovedit că în coaja acestor fructe se găsesc substanţe antioxidante care împiedică dezvoltarea microorganismelor ce provoacă hepatita A, B şi C. Pentru a stimula funcţiile ficatului se recomandă o dietă de o lună cu nectar proaspăt de gutuie.

Gutuile sunt foarte utile şi în bolile de plămâni, inclusiv în tuberculoză. Sucul de gutuie poate fi folosit ca adjuvant în astfel de cazuri. Ele pot fi folosite cu succes şi în problemele digestive, deoarece stimulează digestia. Siropul de gutuie ajută foarte mult la diaree, sângerări uterine şi hemoroizi.

Ceaiul (infuzia) din frunze de gutuie combate diareea. Specificăm însă că sucul de gutuie este de-a dreptul contraindicat în constipaţii. Greţurile de dimineaţă dispar dacă mâncaţi jumătate de gutuie pe stomacul gol. Cei care suferă de anemii pot folosi maceratul obţinut din gutuie. Aceste fructe ajută şi la distrugerea celulelor canceroase.

Împotriva degerăturilor se poate prepara un macerat la rece dintr-o lingură de seminţe de gutuie la 200 ml de apă. Se lasă la macerat 2-3 ore şi apoi se aplică sub formă de comprese locale.

Gutuia ajută şi în metodele de slăbire. Vitamina C reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. În plus, consumul regulat de gutuie ajută la scăderea colesterolului. Fiind bogate în potasiu, aceste fructe ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *