Justiție

Guvernul de la Londra promite să-i găsească pe „fugarii” moldoveni, care se ascund de justiția din R. Moldova: „Unul dintre fugari încearcă să aducă violența pe străzile noastre și să destabilizeze Moldova”

Guvernul de la Londra promite să identifice „fugarii” moldoveni, care se ascund în Marea Britanie de justiția din Republica Moldova, așa cum s-a întâmplat și în cazurile lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, cărora le-au fost înghețate activele. Promisiunea a fost făcută astăzi la Chișinău de către ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, potrivit Ziarul Național.

„Noi condamnăm acei oligarhi moldoveni, care în mod sistematic au furat de la cetățenii R. Moldova timp de mulți ani. Noi susținem acțiunile Guvernului R. Moldova de a se face dreptate. De aceea, am sancționat două persoane pentru acțiuni de corupție grosolană, le-am înghețat activele și le-am interzis să călătorească în Marea Britanie. Vom continua să-i căutăm și pe ceilalți, care merită sancțiuni similare”, a subliniat James Cleverly.

De asemenea, ministrul britanic a fost întrebat de ce nu sunt sancționați „oligarhii” moldoveni care se află în Marea Britanie.

„Noi ne dăm seama că influențele maligne vin și din afara frontierelor R. Moldova. Noi încercăm să susținem R. Moldova în eforturile de eradicare a corupției și de influențele maligne ale celor ce sunt bogați și se află peste hotare. Marea Britanie și-a asumat un rol foarte activ în căutarea acestor persoane și sancționarea acestora, dar acest lucru trebuie făcut în colaborare strânsă cu R. Moldova. Eu nu pot spune acum cine vor fi următorii sancționați, dar vreau să vă asigur că noi vom fi foarte proactivi în a sprijini R. Moldova în ceea ce privește protejarea de influențele maligne de peste hotare”, a conchis Cleverly.

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, l-a informat pe omologul său britanic despre „fugarii” care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova.

„Am discutat și agreat să intensificăm cooperarea în domeniul combaterii corupției. Scopul nostru este să-i aducem în fața justiției pe toți cei care au prejudiciat statul și cetățenii noștri. În acest sens, salutăm sancționarea de către Marea Britanie a celor doi fugari moldoveni, care sunt anunțați în urmărire internațională. Unul dintre fugari încearcă să aducă violența pe străzile noastre, încearcă să destabilizeze R. Moldova și încearcă să împingă R. Moldova într-o stare extrem de periculoasă de destabilizare și violență. Lucrăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că R. Moldova rămâne în stare de calm și pace”, a spus Nicu Popescu.

Vă amintim că Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, care se ascund de justiția moldovenească, au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în baza unui regulament anticorupție. Astfel, activele deținute de Plahotniuc și Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile acesteia de peste mări, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, au fost înghețate. De asemenea, cei doi nu vor putea intra în Marea Britanie, iar cetățenilor acestei țări li se interzice să facă orice tip de tranzacții economice cu ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *