Actualitate

Guvernul Republicii Moldova vine cu precizări privind asistența macrofinanciară și suportul bugetar din partea UE

„Având în vedere confuzia generată de interpretarea eronată în spațiul public a diferenței dintre asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană și suportul bugetar oferit Republicii Moldova, venim cu următoarele precizări”, se spune într-un comunicat distribuit de către executiv sâmbătă, 25 noiembrie.

1. Guvernul și Prim-ministrul au anunțat în comunicările oficiale că suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent, așa cum a reieșit din discuțiile avute la Bruxelles cu Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Suportul bugetar va fi alocat pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017.

2. În același timp, Guvernul nu a menționat nicăieri că banii rezultați în urma Acordului privind asistența macrofinanciara, semnat pe 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, ar putea să ajungă în Republica Moldova până la sfârșitul anului curent. Acest lucru de altfel ar fi imposibil, având în vedere că în cadrul Acordului au fost stabilite între părți mai multe condiționalități ce urmează să fie îndeplinite în perioada următoare, înaintea eliberării primei tranșe. Asistența macrofinanciară este în sumă totală de 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi acordați sub formă de grant.

„Atragem, așadar, atenția la diferența dintre cele două finanțări, suportul bugetar și asistența macrofinanciară, având în vedere că mai multe instituții media le-au prezentat eronat ca fiind unul și același lucru, fapt care a generat confuzie în spațiul public”, se spune în comunicat.

Acum o zi, Delegația UE la Chișinău a venit cu precizarea conform căreia Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, nu a anunțat joi, 23 noiembrie, deblocarea asistenței macrofinanciare și nici debursarea cu certitudine a primei tranșe din cele 100 milioane de euro în primul trimestru al anului 2018, pentru Republica Moldova. Precizarea a venit în urma informațiilor apărute în presă prin care Comisarului Johannes Hahn i-a fost atribuit anunțul de deblocare a asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova și debursarea primei tranșe în primul trimestru al anului 2018, transmite IPN.

Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *