În 2011 produsele agricole s-au scumpit cu 10%
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţurile medii de vânzare a produselor vegetale s-au majorat cu 12,5 la sută, în timp ce la produsele de origine animalieră au rămas la fel ca şi anul precedent.
Conform statisticilor, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la culturile cerealiere şi leguminoase cu aproape 20 la sută. Astfel, în comparaţie cu anul 2010 grâul s-a scumpit cu 18,9%, porumbul cu 14,9%, iar preţul sfeclei de zahăr a crescut cu 20,5%. Şi fructele s-au scumpit anul trecut în medie cu 18,5 la sută, faţă de anul 2010. În special, în 2011 s-a sesizat o creştere cu circa o treime a preţului la fructele cu sâmburi.
Statisticile mai arată că anul trecut a scăzut preţul de vânzare a vitelor şi păsărilor vii cu 3,4%. Micşorarea preţului a fost determinată preponderent de scăderea preţului la porcine cu 12,3%.
A.C.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!