CSI / RusiaExterneRăzboi

În Herson, 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt distruși psihic. Regiunea Harkov, aproximativ eliberată

Situația armatei ruse din Herson e extrem de dificilă, moralul acesteia aflate în importantul oraș strategic din sudul Ucrainei este la pământ, susțin serviciile de informații britanice. Potrivit serviciilor ucrainene, în Herson se află în prezent între 20.000 și 25.000 de soldați ruși, transmite Adevărul.

Armata Rusiei e aproximativ blocată pe malul Niprului, ca urmare a contraofensivei ucrainene. Ocupanții ruși au fost împinși în spate 20-30 km în ultimele săptămâni și riscă să rămână imobilizați pe malul drept (vestic) al Niprului.

Șefa administrației militare ucrainene a orașului Herson, Galina Lugova, într-un interviu acordat postului internațional Europa Liberă și citat de agenția UNIAN, spune că moralul trupelor ruse e la pământ.

„În prezent situația din Herson e foarte complicată și tensionată. Potrivit surselor în oraș sunt între 20.000 și 25.000 de soldați ai Federației Ruse, speriați și distruși psihic”, a precizat oficialul ucrainean.

Situația dificilă din Herson e confirmată chiar și de Moscova, dar mai nuanțat.

Generalul Serghei Surovikin, numit „generalul Armaghedon” cel care e la comanda „operațiunii militare speciale” din Ucraina, a admis la televiziunea rusă că „situația poate fi descrisă ca fiind tensionată” în timp ce ucrainenii „nu renunță la încercările de a ataca dispozitivele ruse”.

Cert este că avansul ucrainenilor de la începutul contraofensivei, la finalul lunii august și începutul lunii septembrie, a fost unul fulminant.

Doar din 9 octombrie până în prezent ucrainenii au eliberat peste 1.170 de kilometri pătrați în direcția Herson, cam cât au ocupat rușii în 5 luni, relatează sursa citată.

În pregătirea ofensivei, Ucraina a distrus podurile și a tăiat căile de acces către Herson.

Pe fondul avansului ucrainean, menționăm că joi, 20 octombrie, șeful administraţiei instalate de Moscova în regiunea ucraineană ocupată Herson a anunţat că în jur de 50.000-60.000 de locuitori vor fi evacuaţi în Rusia şi pe malul stâng al Niprului. Moscova estimează că operațiunea va dura aproximativ 6 zile, ceea ce ar însemna un ritm uriaș, de 10.000 de evacuați pe zi.

Rămâne de văzut dacă forțele de ocupație ale Federației Ruse se vor retrage din Herson, odată cu avansul ucrainenilor, ori vor rămâne să înfrunte trupele eliberatoare ucrainene. În contraofensiva din est, rușii au evitat confruntările și s-au retras în momentul în care încercuirea lor era aproape iminentă.

Kremlinul pregătește opinia publică

Rușii pregătesc opinia publică pentru a justifica retragerile planificate și pierderile teritoriale semnificative în regiunea Herson prin anunțurile făcute de Comandantul Forțelor Armate Ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, care a anunțat, miercuri, că trebuie să ia „decizii dificile” și a acuzat Ucraina că plănuiește să lovească infrastructura civilă și rezidențială din regiunea Herson, susține Institutul pentru Studierea Războiului în ultima evaluarea a conflictului din Ucraina.

Și discursul guvernatorului interimar al regiunii Herson, impus de Moscova, Volodimir Saldo, indică faptul că rușii pregătesc opinia publică pentru o retragere completă a Rusiei peste râul Nipru, care ar ceda orașul Herson și alte teritorii importante din regiunea Herson, unde trupele ucrainene avansează.

În acest context, rușii vor să își acopere posibila înfrângere în Herson indicând un atac sub steag fals asupra hidrocentralei Kakhovka, acuzând trupele ucrainene că vor să o bombardeze, pentru a acoperi de fapt retragerea armatei ruse de pe malul drept al râului Nipru și pentru a împiedica un avans al militarilor ucraineni peste râu.

De asemenea, Moscova continuă să folosească pretextul „evacuărilor” de civili ca acoperire pentru îndepărtarea forțată în masă a oamenilor din zonele ocupate de Rusia în Ucraina.

Analiza ISW este susținută și de serviciile secrete militare britanice, care spun în evaluarea de joi dimineață că anunțul generalului Surovikin, care a evidențiat știrile negative despre „operațiune militară specială” este extrem de neobișnuit.

Pierderea Hersonului ar fi însă o lovitură uriașă pentru Rusia.

Hersonul reprezintă o poartă către Crimeea, obiectivul ocupării regiunii fiind unul primordial încă din primele zile al războiului.

Totodată, pierderea Hersonului ar permite Ucrainei să blocheze canalele care alimentează cu apă potabilă din Nipru peninsula Crimeea.

Cel mai recent raport de informații al Ministerului Britanic al Apărării se concentrează pe evacuarea locuitorilor din Herson pe malul stâng al râului Nipru. Ei consideră foarte neobișnuită reacția noului comandant al forțelor ruse din Ucraina , Serghei Surovikin, numit și generalul Armaghedon, care admite că situația este „tensionată și dificilă”.

„Această mișcare indică probabil că autoritățile ruse iau în considerare serios o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Nipru. Provocarea cheie a oricărei operațiuni de retragere a Rusiei ar fi trecerea trupelor și a echipamentului lor peste râul de 1.000 de metri lățime.

Având în vedere că toate podurile au fost grav avariate, Rusia se va baza probabil foarte mult pe podul temporar pe care l-a construit lângă Herson în ultimele zile și pe unitățile militare de feriboturi cu pontoane care operează în mai multe locații” se menționează în raport.

Armata ucraineană este la un pas să elibereze în totalitate regiunea Harkov

Armata ucraineană este la un pas să elibereze în totalitate de sub controlul rusesc regiunea Harkov, situată la graniță, în estul țării Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat joi, 20 octombrie, că Rusia mai controlează sub 2% din regiune.

Oficialul ucrainean a precizat că au fost construite și consolidate trei linii de apărare. Potrivit lui Oleg Sinegubov, în ultimele șase zile, armata ucraineană a eliberat 19 localități din Harkov.

De la începutul contraofensivei, rușii au fost alungați din 544 de așezări din regiune.

„Astăzi, doar 1,8% din teritoriul regiunii rămâne sub ocupație temporară – adică 32 de așezări. Oblastul Harkov s-a ridicat în cele mai grele vremuri, iar astăzi Forțele Armate fac totul pentru a elibera întregul teritoriu al regiunii de ocupanți. Fiecare dintre noi lucrează pentru victorie”, a mai scris oficialul ucrainean pe canalul său de Telegram.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *