Politică

În următorii doi ani, Parlamentul R. Moldova, va avea tot mai puțini deputați. Ce decizie a luat CC

Candidatul supleant pe listele Partidului „Șor”, Vladimir Vitiuc, nu mai ajunge în Parlament, după ce forul suprem i-a ridicat mandatul lui Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Acest lucru este prevăzut în hotărârea Curții Constituționale (CC), prin care Partidul „Șor” a fost scos în afara legii, scrie Ziarul Național.

Astfel, potrivit hotărârii Înaltei Curți, listele candidaților supleanți în Parlament și în consiliile locale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în Parlament atribuit Partidului „Șor” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituțională (CC) nu va valida în acest sens niciun mandat.

Menționăm că acum o lună, Comisia Electorală Centrală (CEC) a inițiat procedura de validare a mandatului de deputat pentru candidatul supleant pe listele Partidului „Șor”, Vladimir Vitiuc. Procesul nu va mai fi finalizat.

Vladimir Vitiuc a deținut anterior mandatul de deputat timp de 16 ani – în perioada anilor 2005-2021. În perioada 2005-2015 a reprezentat PCRM. Ulterior, împreună cu alți 13 deputați, acesta a părăsit Partidul Comuniștilor și s-a alăturat Partidului Democrat. În 2020, Vitiuc, alături de colega sa Violeta Ivanov, a aderat la Partidul „Șor„.

De asemenea, vă amintim că luni, 19 iunie, magistrații Curții Constituționale (CC), au declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Înalta Curte a dat curs cererii Guvernului de a interzice activitatea formațiunii conduse de Ilan Șor. Decizia a fost anunțată de președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, după mai mult de trei ore de deliberări. Potrivit acestei hotărâri, deputații „Șor” din Parlament își vor exercita funcția până la sfârșitul mandatului ca deputați independenți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *