Editorial

Încă o dată despre „moldoveneasca” lui M. Lupu și luxemburgheza lui madam Anne Brasseur

Reamintesc cititorilor că madam Brasseur, luând ieri cuvântul în plenul parlamentului de la Chișinău, a declarat că ”țara voastră are limbă proprie, limba „moldovenească”, mai precizând că „și țara mea are propria limbă, luxemburgheza”. Eu nu știu de ce i-a trebuit distinsei doamne, preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, să se bage atât de neinspirat și neprofesionist într-o problemă pe care, ne-am convins, nu o cunoaște. Există voci care susțin că, înainte de ședința parlamentului, doamna a fost „instruită” și influențată de PD în problema dată.

Posibil. Îmi amintesc că într-o emisiune tv liderul PD, M. Lupu a utilizat acest „argument”:„ luxemburghezii vorbesc limba germană pe care o numesc …luxemburgheză”. Așadar, admit și eu că doamna Brasseur cu adevărat a fost influențată de „învățătura lingvistică” a lui M. Lupu.
Chestiunea statutului limbii luxemburgheze a fost explicată scurt și pe înțelesul tuturor de colegul nostru G. Damian în articolul „Luxemburgheza faţă în faţă cu moldoveneasca”. Eu aș adăuga doar un singur „detaliu” care i-au scăpat lui madam Brasseur.

Dacă sintagma „limba luxemburgheză” denumește o limbă care există cu adevărat, o limbă APARTE, aproape neînțeleasă de germani , sintagma „limba moldovenească” nu denumește o altă limbă, diferită de limba română, ci este o denumire a limbii române dată din interese (geo)politice). În Luxemburg există școli cu predare în limba luxemburgheză, paralel cu școlile cu predare în limba germană: așa ceva la noi este imposibil. Chiar își imaginează cineva că pot exista în Chișinău, pe aceeași stradă, două școli – una cu predare în limba română și alta cu predare în „limba moldovenească„? Asta nici chiar V. Stati, cu fantezia lui lingvistică debordantă, nu și-ar putea imagina.

Iată însă că, madam Brasseur și-a imaginat. Repet, se zice că, influențată de PD. Păcat că o instituție atât de serioasă cum e Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei n-a avertizat-o pe madam Brasseur să fie atentă la influențele nocive din Chișinău și să nu toarne gaz în foc, susținând direct și indirect poziția antieuropenilor care nu recunosc limba română, urăsc Europa și vor în „uniunea vamală”… De asta a venit la Chișinău președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ca să-i susțină pe Voronin, Dodon și Formuzal.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *