Economie

(INFOGRAFICE) ÎNCOTRO: UE sau FEDERAȚIA RUSĂ – Cât timp va mai fi RM cea mai săracă țară din EUROPA?

 
Produsul intern brut pe cap de locuitor (PIB per capita, mii USD). Se observă cu ochiul liber discrepanța majoră între statele nordice: Danemarca, Suedia, Olanda, Belgia, Germania, Franța, Marea Britanie, SUA și statele cu mari dificultăți în a reveni după criză: Italia, Spaina sau Grecia dar și de țările emergente (din est sau sud) Turcia, Bulgaria, China, Ukraina, Georgia, Moldova, România, care deși sunt net inferioare (de 2 ori mai mici) par a fi pe un trend crescător.


DETALIU: PIB per capita al statelor mai "sărace" din graficul de sus. Se poate observa cu ochiul liber cum România și-a dublat PIB-ul în doar câțiva ani (2004-2009) și stagnarea de după criza a statelor din regiune, creșterea constantă a Chinei (populație de peste 1,2 miliarde) sau lipsa unei "schimbări majore" în RM cauzată de criza mondială. Totuși, experții afirmă că statele emergente joacă un rol vital în revenirea din "criza economică globală".


(PIB-ul pe cap de locuitor, mii USD) Diferențe majore între fostele state din lagărul sovietic care au intrat în UE primele, cele care au aderat mai târziu și cele care au rămas în "zona gri": Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Ungaria față de România, Bulgaria și R. Moldova foarte jos sub Georgia si Ucraina.

TOP 10 cele mai mari economii "naționale"  (PIB, trilioane USD)

Diferență majoră între cea mai puternică economie din lume, SUA (16 triloane USD) și celelalte țări. Evoluția incredibilă a Chinei, care în mai puțin de 15 ani  a reușit să crească de la un PIB de 1.8 trilioane USD la 8 trilioane USD (obiectivul declarat al Partidul Comunist din China este dublarea PIB-ului în următorii 10 ani)

Totuși, conform Wikipedia, Uniunea Europeană este cea mai mare zonă economică din lume:

Germania și Franța au o economie "cumulată" de 3 ori mai mare decât cea a Federației Ruse. Germania și Franța ar avea împreună 140 mln. locuitori, aproximativ ca și numărul de cetățeni care locuiesc în F. Rusă.



Datoriile Guvernului, % din PIB. Se poate observa cum a evoluat datoria RM de la peste 80% din 1998 la în jur de 25% în 2011 (în mare parte datorată creșterii PIB-ului). Curioasă este datoria Japoniei, în jur de 175% din PIB. 

Federația Rusă este "promovată" ca o mare putere de către politicienii locali și nu numai, deși are o populație de peste 140 milioane de locuitori și este cea mai întinsă țară din lume, are un PIB comparabil cu mai multe state europene, net inferioare ca populație și teritoriu.

Germania – 81 milioane locuitori (3.3 trilioane USD), Franța – 65 mln. locuitori (2.5 trilioane USD), Marea Britanie – 63 mln. locuitori (2.4 trilioane USD), Italia – 60 mln. locuitori (2 trilioane USD), Spania – 46 mln. locuitori (1.4 trilioane USD), Brazilia – 200 mln. locuitori (2.25 trilioane USD), și Federația Rusă – 143 mln. locuitori (2 trilioane USD).


Producția industrială din Federația Rusă raportată la PIB.


Evoluția la bursă a companiei monopoliste Gazprom (2006 – 2013)



Evoluția prețului la gaz natural la bursă (2005 – 2013)


Evoluția economiei R. Moldova. PIB-ul de aproape 4 miliarde USD din 1990
 a scăzut dramatic la aproape 1.1 miliarde în 1999. Revenirea de la 1.6 miliarde USD în 2002 la 7.2 miliarde USD în 2012 (Economia RM a crescut de 4,5 ori în 10 ani, în mare parte datorită banilor trimiși de cetățenii RM ce lucrează în afara țării.)


Problema majora a R. Moldova, sărăcia se vede pe acest grafic. Cu un PIB per capita de doar 2000 USD, RM este cea mai săracă țară din Europa. Totuși se observă că din 2006 până în 2012 (6 ani)  PIB-ul per capita în R. Roldova s-a dublat.


(PIB-ul, 50-100-150-200 miliarde USD) Evoluția economică a României (21 mln. locuitori) și statelor vecine: Ucraina (45 mln. locuitori) , Ungaria (9.9 mln. locuitori), Bulgaria (7.3 mln. locuitori), Serbia (7.2 mln. locuitori), și R. Moldova (3.5mln. locuitori)) Economia României este similară ca dimensiune cu cea a Ucrainei care are o populație de 2 ori mai mare.  Ungaria are de 4 ori mai puțini locuitori decât Ucraina dar are o economie similară.

Indexul competitivității globale 2013-2014

 

Sursa: Timpul.md via google.md/publicdata/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *