Politică

Informația despre Antifa se confirma

După plecarea din Parlament a „eminenței cenușii” a PCRM, Mark Tkaciuk, și apariția în presă a informațiilor că „Tkaciuk a plecat din Parlament pentru a se ocupa de Antifa, mişcarea creată de colegul său din PCRM Grigore Petrenco, o mişcare extremistă foarte periculoasă”, mișcarea a expediat în adresa presei o declarație potrivit căreia „Antifa” a devenit victimă a unui atac mediatic, ceea ce, în opinia autorilor, „demonstrează frica regimului național-oligarhic”.

„În ultimele zile am devenit martorii unei dezinformări deschise, minciuni, articole de presă comandate, în care antifasciștii sunt numiți extremiști, iar contracțiunile noastre împotriva neofasciștilor sunt calificate ca încercări de destabilizare a situației în țară”, se arăta în declarația „Antifa”, remisă presei pe 24 mai, a doua zi după depunerea mandatului de deputat de către Mark Tkaciuk.

Nici despre Tkaciuk, nici despre Petrenco, despre care se spune că ar sta în spatele „Antifa”, în declarația antifasciștilor nu se menționează nimic. La finele declarației însă, era indicat site-ul „antifa.md”, adresa de e-mail a acestora, precum și un număr de telefon.

Potrivit companiei „Molddata”, adresa web „antifa.md” a fost înregistrată la data de 5 mai 2014, de către Denis Iachimovshi, pentru un termen de un an (cu posibilitatea prelungirii domenului). La acea vreme, Iachimovschi era în funcția de președinte al Organizației sectorului Botanica al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova. Două săptămâni mai târziu, pe 19 mai, în cadrul Congresului al VII-lea al UTCM, Denis Iachimovschii a fost ales în funcția de prim-secretar al Uniunii, adică funcția de vârf a oganizației. La întrunire au fost mai mulți deputați comuniști, printre care Grigore Petrenco, precum și liderul comunist, Vladimir Voronin.

Reporterul Realitatea.md a sunat și pe numărul de telefon al „serviciului de presă” Antifa. Responsabilul de relații cu publicul al Antifa s-a dovedit a fi Pavel Grigorciuk, membru al PCRM, al Uniunii Tineretului Comunist și administrator al portalului „Grenada”, parte a arsenalului mediatic PCRM. Totodată, pe pagina sa de facebook, acesta indică că a studiat la Universitatea „Școala de Superioară Antropologică” (n.r. Высшая Антропологическая Школа), președintele căreia este nimeni altul decât Mark Tkaciuk.

Grigorciuk nu a negat că este membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, doar că, „în cadrul Antifa sunt ca simplu cetățean”. Potrivit lui, Antifa este o organizație care se ocupă cu patrularea locurilor publice, înlăturarea de pe pereți a inscripțiilor unioniste și alte acțiuni antifasciste cu caracter pașnic. Aceasta nu este înregistrată la Ministerul Justiției din motiv că acesta a refuzat să înregistreze mișcarea „Eu sînt moldovan, eu grăiesc moldovenește”, condusă de Ivan Muntean (n.r. fratele deputatului comunist Iurie Muntean).

„Antifa este o organizație republicană, care întrunește în jur de 1500 de luptători (n.r. около тысячи пятисот бойцов) în mai multe orașe și sate din țară”.

Realitatea: De ce luptători?

Grigorciuk: Așa-i numesc eu.

Realitatea: Este adevărat că vă antrenați?

Grigorciuk: Da. Noi optăm pentru un mod sănătos de viață.

Realitatea: Dar este adevărat că ați intenționa să luați cu asalt Parlamentul sau alte clădiri de stat?

Grigorciuk: Și dacă l-am lua, ce să facem cu el?! Noi nu suntem extremiști și nu vom face ceea ce au făcut cei de pe 7 aprilie.

Întrebat cine sunt liderii mișcării, responsabilul pentru relațiile cu presa a menționat că Antifa nu are lideri. Totodată, acesta susține că organizația nu are nicio legătură cu Mark Tkaciuk sau cu Grigore Petrenco, dar dacă aceștia vor dori, „Antifa este gata să-i primească în rândurile ei”. Mai mult ca atât, „noi suntem gata să colaborăm cu toate partidele care promovează valorile noastre”, a mai a mai spus Grigorciuk.

Imediat după discuția cu reporterul Realitatea.md, activistul PCRM a distribuit pe pagina de facebook sa de facebook mesajul, cu mențiunea „Important!”, postat de „Antifa Rezist”, în care scria că „cu serviciul de presă Antifa a luat legătura jurnalistul unui post de televiziune românesc, care activează la noi în Moldova (n.r. confuzie cu Realitatea TV din România)”.

„I-am răspuns la câteva întrebări, încă odată comentând că, organizația noastră a fost creată pentru asigurarea securității și păstrarea ordinii pe străzile orașelor moldovenești. Noi luptăm cu fascistizarea, dusă într-un mod agresiv de regimul criminal din țară. Membrii organizației noastre se antrenează, întrucât promovăm un mod sănătos de viață. Ne antrenăm ca să fim gata să apărăm și să nu admitem activitatea criminală elementelor fasciste”, se menționa în mesaj.

„În cazul în care acest jurnalist va publica opinia noastră neobiectiv, continuând să dezinformeze opinia publică, precum că noi am fi o organizație extremistă, iar această dezinformare va fi preluată de toată mass-media loială puterii, așa cum a fost săptămâna trecută, atunci în viitor vom refuza să răspundem la orice întrebări ale jurnaliștilor care se hrănesc mâinile regimului național-oligarhic”, a conchis Grigorciuk în mesajul său publicat pe pagina Antifa.

Deși am reușit să luăm legătura și cu fostul deputat comunist, Mark Tkaciuk, acesta a refuzat să răspundă atât la întrebarea despre legătura sa cu Antifa, cât și la alte întrebări. „Bine că mi-ați spus cine sunteți. Acum am să știu numărul și n-o să mai răspund la el”, a spus Tkaciuk, după care a închis.

***

PS: Nu cunoaștem cu siguranță dacă în PCRM într-adevăr există o ruptură, așa cum s-a vehiculat în presă, iar astfel nu putem ști nici dacă Antifa este și în continuare o organizație de partid a comuniștilor sau, odată cu plecarea lui Tkaciuk, nu se mai subordonează formațiunii.

sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *