Femeia

Inga Olari: Mă simt foarte bine în ţara dimineţilor liniştite şi mai puţin îmi doresc să revin în Moldova…

Inga a plecat în Coreea de Sud să facă masteratul şi doctoratul, după ce a obţinut o bursă pentru şase ani de studii de la Guvernul acestei ţări. Am fost curioşi să o cunoaştem, să aflăm cum se simte în Coreea de Sud şi ce planuri are pe viitor.

– Dragă Inga, cum te simți departe de casă?

– Departe de casă, tocmai în țara dimineților liniștite, mă simt foarte bine, pentru că realizez că aici voi reuși să-mi ating scopul de a deveni un specialist bun în domeniul meu de activitate. Am ales domeniul arbitrajului internațional și soluționarea litigiilor comerciale internaționale. În anii când studiam la Facultatea de Drept a ULIM, obișnuiam să interacționez cu experți internaționali, organizând pentru aceștia și pentru studenții de la ULIM lecții publice și mese rotunde, în cadrul cărora discutam despre importanța colaborării la nivel internațional a R. Moldova cu alte state. Acest fapt m-a ambiționat să merg la studii postuniversitare în străinătate. Coreea de Sud se află la 11.000 km depărtare de Moldova, dar anume aici se va împlini visul meu. De aceea stările de dor mă cuprind doar odată cu venirea sărbătorilor religioase ortodoxe, când nu mă aflu în sânul familiei mele, pentru că în zilele obișnuite sunt preocupată de studii și cercetări științifice.

– Când ai ajuns în Coreea de Sud, ce ştiai despre această ţară?

– Auzisem foarte multe lucruri interesante de la doamna Kim, profesoara mea de limba coreeană. Deşi e departe de Moldova, e cunoscută şi la noi, majoritatea concetățenilor noștri conduc autoturisme de marcă sud-coreeană Hyundai, Ssangyong, Kia, Daewoo, utilizează echipamente electronice și produse IT de marcă Samsung și LG, recunoscute pentru calitate și performanță pe piața de specialitate din întreaga lume. Auzisem şi despre explozia economică produsă în ultimele decenii în Coreea de Sud.

– Studiezi de doi ani Dreptul la masterat, iar în următorii patru ani vei face și studiile de doctorat. Nu te temi că vei prinde rădăcini în Coreea de Sud?!
– Din păcate, timpul trece foarte repede și din cauza aceasta este necesar să pun totul la punct pentru a absolvi cu succes studiile postuniversitare și a realiza câteva stagii importante în domeniul dreptului în cadrul firmelor internaționale de avocați din orașul Seul. Aici este foarte important ca în paralel cu cunoștințele teoretice să acumulezi şi cunoștințe practice. De asemenea, sunt interesată de activitatea de predare și vreau cu tot dinadinsul să devin profesoară de arbitraj internațional. Acest lucru presupune un efort mare la scrierea tezei de doctorat pentru ca aceasta să conțină idei originale, inedite, care să prezinte interes din punct de vedere științific și, totodată, să poată fi implementate în practică.

– Îți faci studiile în limba coreeană. De cât timp o studiezi şi la ce nivel ai ajuns?

– De fapt, îmi fac studiile postuniversitare în limbile engleză și coreeană, iar înainte de a începe cursurile postuniversitare a fost obligatoriu să studiez coreeana la Institutului de Limbă Coreeană în incinta universității la care studiez în prezent. La drept vorbind, a fost necesar să asimilez limba coreeană de la nivelul elementar până la cel avansat, pentru a fi capabilă să urmez studiile postuniversitare în această limbă. Una din condiţiile obligatorii a fost ca să cunosc limba coreeană la nivel avansat, altfel nu aş fi fost acceptată la studii postuniversitare.

– Povesteşte-ne ceva despre sistemul de învăţământ universitar din această ţară. Cum este predat Dreptul, de exemplu?

– Vorbind la general, sistemul de drept al Republicii Coreea este o combinație de elemente ale sistemului juridic din Europa continentală și a legislației anglo-americane, iar predarea științelor juridice la facultățile de Drept se realizează în stil american, adică totul se bazează pe o interacțiune strânsă între teorie și practică, fiind necesar să dai dovadă de gândire analitică și logică. Aici nu este acceptată învățarea pe de rost a materialului de studiu, așa cum uneori practică studenții din universitățile din țara noastră. De asemenea, la facultățile de Drept din Moldova sunt predate doar obiecte clasice de inventar, care prezintă temelia sistemului de drept, pe când în Republica Coreea se pune un mare accent pe obiectele de inventar care prezintă interes astăzi și au perspective în evoluția științei dreptului. Mi-aș dori să vorbesc și despre scrierea juridică, de mare importanţă în procesul studierii științei dreptului, fără de care nu te poți considera jurist. Din câte ştiu, în R. Moldova scrierea juridică este înlocuită cu retorica.

– Ce experienţe trăite în această ţară te-au impresionat şi, poate, te-au făcut să crezi că ar putea fi preluate şi de R. Moldova?

– Aș putea spune că în Coreea de Sud a face studii la Drept reprezintă un lux atât pentru studenții coreeni, cât şi pentru cei internaționali. În primul rând, pentru că doar cele mai bune universități din Republica Coreea au facultăți de Drept. În comparaţie cu R. Moldova, numărul persoanelor care doresc să studieze la facultatea respectivă este strict limitat. În al doilea rând, admiterea la ciclul de studii universitare și postuniversitare se desfășoară în baza examenelor, iar cei care reușesc să fie selectați sunt considerați a fi norocoși. Același lucru mi-aș dori să se întâmple și cu instituțiile de învățământ din R. Moldova. Ar fi bine ca acestea să introducă examenele de admitere și să devină mai selecte, în vederea pregătirii mai bune a specialiștilor în domeniul dreptului.

– Din interviul cu dna Kim, fosta ta profesoară de la ULIM, am înţeles că coreenii sunt mari patrioţi. Noi cât de patrioţi suntem, în comparaţie cu ei?
– Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial și face parte din grupul țărilor dezvoltate, fapt care a fost posibil atât datorită SUA, care au sprijinit-o economic, cât şi faptului că sud-coreenii sunt un popor ambițios, muncitor și iubitor de patrie. Anume aceste „ingrediente” i-au ajutat mult să depășească momentele grele de la începutul consolidării Republicii Coreea ca stat pe harta politică internațională. Iar când a fost cel mai greu, coreenii au rămas acasă la ei, pentru a „scoate țara din ruine”. Da, am putea lua lecţii de patriotism de la acest popor, care prin muncă asiduă a devenit un model demn de urmat.

– Ce îi deosebeşte pe tinerii din R. Moldova de tinerii din Coreea de Sud?

– Nu cred că există vreo diferență prea mare între tinerii din R. Moldova și tinerii din Coreea de Sud, doar că ultimii sunt mai optimiști și mai motivați să studieze din greu pentru a ajunge specialiști de înaltă clasă la ei acasă, pentru că doar acolo vor fi apreciați la justa valoare. O altă deosebire este că relația dintre tinerii de acolo și oamenii vârstnici este bazată pe un respect profund și bună înțelegere, indiferent de apartenență socială, stare materială și împrejurări. Fapt care sper să devină realitate și în R. Moldova.

– Din moment ce cunoşti limba, ai putea să ne spui ce teme se află, la moment, în dezbatere publică în ziarele coreene, la TV?

– La ora actuală, cea mai importantă știre este că au loc marile pregătiri pentru alegerea președintelui țării, iar la funcția de președinte râvnește o femeie distinsă, doamna Park Geun-Hye, membră a celui mai influent partid politic din Coreea de Sud.

– Ai prieteni? Cum ţi se par coreenii, ca oameni?

– Dintotdeauna am fost o persoană deschisă spre comunicare și mi-am dorit să cunosc oamenii, fapt care m-a ajutat să-mi fac mulți prieteni atât printre moldoveni, cât și printre reprezentanții diferitelor naționalități. În prezent am mulți prieteni, mai ales printre coreeni, și pot spune că sunt oameni foarte sensibili, timizi și modești, fiind nevoie să-i tratezi cu mult tact și respect.

– Cum se vede R. Moldova din acea parte a lumii? Se transmit ştiri despre noi, ştie cineva în ce colţ de hartă ne aflăm?

– De fiecare dată, spunând că sunt din Republica Moldova, sunt confundată cu o persoană din… Maldive, din cauza asemănării numelui țărilor. De regulă, puțini sunt cei care cunosc despre existența țărișoarei noastre pe mapamond.

– După absolvirea doctoratului, vei obţine titlul de doctor în ştiinţe juridice, iar diploma ta va fi cotată la nivel internaţional. Vei activa în domeniul arbitrajului comercial internaţional. Unde, mai bine zis, în ce ţară îți vezi viitorul?
– Consider că secolul XXI aparține Asiei, iar eu îmi văd viitorul doar acolo…

– Deci, să înţelegem că nu te mai întorci acasă după studii?

– Scopul meu este să devin profesoară și negociator în domeniul arbitrajului internațional și soluționării litigiilor comerciale internaționale în Coreea de Sud, sau poate într-o altă țară asiatică, precum este Japonia sau Singapore, însă mai puțin îmi doresc să revin în Moldova…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *