Actualitate

Inlac va uimi in continuare consumatorii

Problemele cu care se confrunta companiile in actuala perioada de criza de cele mai dese ori le determina sa renunte la actiuni si manifestatii organizate chiar cu ocazia unor evenimente deosebite. Mai ales companiile care abia au reusit sa-si fortifice pozitiile, fara a atinge pragul rentabilitatii. Totusi, in ciuda tuturor problemelor, compania Inlac a gasit de cuviinta sa marcheze implinirea a 25 de ani de activitate, organizand o sarbatoare pentru angajati si oferindu-le – la 160 dintre ei – premii banesti.

 

Principiul celor trei NU

Astazi, Inlac produce o gama variata (42 de denumiri) de produse lactate, a caror calitate nu numai ca a fost mentinuta, ba chiar a fost imbunatatita, in special gratie unei abordari tehnologice serioase si folosirii utilajului Tetrapak, introdus aici la inceputul anilor 2000. Aceasta a permis lansarea pe piata a unei serii de produse noi si mentinerea celor care se bucurau de popularitate in randul consumatorilor, unice pe piata, cum ar fi, de exemplu, untul din smantana dulce, cu grasimea de 82,5%, produs unic pe piata autohtona. Calitatea deosebita a produselor de la Cupcini se explica – spun, mai in gluma, mai in serios, cei de la companie – prin „politica celor trei NU”:

1. NU materiei prime de proasta calitate.
2. NU incalcarilor procesului tehnologic de productie. Anume acest lucru explica cererea sporita pentru untul de Cupcini. El este produs din smantana naturala, fara grasimi vegetale si lapte-praf, tehnologie care deja a devenit o raritate.
3. NU compromisurilor in privinta calitatii. Toate produsele sunt fabricate cu utilaje moderne, iar retetele sunt elaborate de tehnologi straini sau de cei locali, scoliti in permanenta la cei mai mari producatori de lactate din strainatate.

25 ani – timpul schimbarilor

Chiar daca Inlac are un potential uman si de producere foarte inalt, pana recent compania totusi n-a inregistrat vanzari spectaculoase. Una dintre explicatii tine de deficitul de materie prima, care, pe fundalul crizei in agricultura, nu poate fi solutionata numai cu concursul companiei. „O alta explicatie, mentioneaza Ioahim Harea, directorul general Inlac, tine de distributie. Daca nu renuntam la cea veche, foarte slaba, si nu mergeam in parteneriat de exclusivitate cu Le Bridge Distribution, ne-am fi ruinat”. Totusi, in august curent, Consiliul de administratie adopta o decizie dura privind modificarile administrative si de personal din cadrul companiei, iar rezultatele acestora sunt deja palpabile si demonstreaza oportunitatea acelor decizii. Un singur exemplu: la ora actuala, combinatul colecteaza si prelucreaza zilnic 20 de tone de lapte. Asta pe timp de iarna, cand productia de lapte este mica. Inainte, acelasi volum era colectat si prelucrat vara, in plin sezon. Daca in 2008 vanzarile constituiau 5 mln. lei lunar, astazi ele constituie 7,4 mln. lei. „Zilele trecute, am inregistrat un record al vanzarilor saptamanale, – ne spune Veaceslav Paslari, director comercial Le Bridge Distribution, – care s-a cifrat la 1,7 mln. lei. Asta dovedeste ca noua strategie Inlac este corecta, iar planurile noastre comune au sorti de izbanda”.

Combinatul si-a revazut si relatiile cu colectorii de lapte, 70 la numar. Ei au semnat contracte de munca, devenind angajati ai companiei, cu toate beneficiile sociale aferente. Apoi, a fost pus la punct un plan ambitios de distributie si astazi automobilele cu productia de marca Inlac pot fi vazute de la Briceni pana la Giurgiulesti. Concomitent, compania a decis sa continue politica sa de innoire permanenta a sortimentului, inclusiv cu produse inovative. De exemplu, ultima noutate a producatorului – cascavalul cu aroma de bacon – a fost inalt apreciata de consumatori, la fel ca si produsele din clasa „premium”, aparute mai inainte – crema de branza Milkiss si crema de branza tartinabila. „Chiar daca nu suntem lideri, ca volum al productiei, totusi suntem lideri in inovatii, spune Tatiana Dosca, marketing manager, si ramanem producatorul de lactate naturaletea carora este incontestabila. Laptele si chefirul nostru contin toate bacteriile specifice produselor naturale. Intr-adevar, odata deschis, laptele nostru nu poate fi pastrat mult timp, dar acest lucru se explica anume prin faptul ca laptele este viu”.

Compania a decis sa nu renunte la obligatiunile sale fata de clientii din sfera bugetara, care au constituit aproximativ 40% din consumatorii din zona de nord a tarii. Relatia cu clientii bugetari deseori este insotita de datorii, totusi conducerea considera acest segment unul perspicace, chiar il plaseaza in rangul unei responsabilitati sociale a companiei. La urma urmei, spun ei, nu poti, in numele unui beneficiu comercial, sa lasi fara lactate spitalele, gradinitele sau scolile. In plus, Inlac patroneaza Liceul-seminar teologic pentru fete „Sfanta Elizaveta” din Edinet, pe care il asigura gratuit cu produse lactate. „Trebuie sa fim constienti ca producem un aliment de importanta sociala, spune Nicolae Cutcovetchi, presedintele consiliului de administratie Inlac. Acesta este consumat, in primul rand, de copii si batrani, de aceea trebuie sa asiguram o calitate impecabila a produsului nostru si sa-l furnizam celor care au nevoie de el”.

„Singura companie care se tine”

Anume asa spune despre Inlac Ivan Ostapciuc, primarul orasului Cupcini: „Anul acesta, a dat faliment fabrica de zahar din localitate, apoi a „cedat” si fabrica de conserve. Acum, de functionarea Inlac depinde nu numai soarta a 250 de familii, ai caror membri lucreaza aici, ci si a celor peste 3000 de familii de tarani care furnizeaza materia prima si a sapte ferme de lapte din Edinet, Briceni, Ocnita si Rascani”. Anume din acest considerent, si administratia publica locala, si Ministerul Agriculturii si Industriei Prelucratoare sunt interesate ca aceasta companie sa se dezvolte in continuare.

Echipa de manageri a companiei depune toate eforturile pentru a mentine locurile de munca pentru sateni si pentru a-i asigura cu salarii si pachete sociale. In companie sunt oameni care lucreaza chiar de la momentul inceperii constructiei uzinei, lucru extrem de important pentru administratie. La ora actuala, compania n-are datorii la salarii si nici datorii sociale – lucratorii primesc premii, concedii platite, inclusiv concedii aditionale pentru veteranii razboiului din Afganistan si lichidatorii accidentului de la Cernobil. In fabrica activeaza sindicatele si nici pentru o zi n-a fost sistata functionarea cantinei muncitoresti, unde lucratorii pot lua pranzul la un pret simbolic de 8 lei. De asemenea, compania n-are datorii fata de furnizori. „Am adoptat ca regula sa achitam materia prima in doua zile. Daca trec trei, intram in alerta, ne informeaza Ioahim Harea. De furnizori depinde buna functionare a combinatului, de aceea ii tratam cu respect, ca pe adevarati parteneri de dezvoltare”.

Fabrica din Cupcini renaste

Consiliul de administratie al companiei isi pune mari sperante in noua echipa de management si nu ascunde planurile ambitioase de viitor. „Vrem ca, pana in vara, sa colectam si sa prelucram deja 50 tone de lapte pe zi, spune directorul. Este o cifra reala. Sunt sigur ca dorinta noastra si stilul de lucru adoptat ii va convinge pe furnizori sa lucreze in continuare cu noi. Si alti tarani vor decide sa ne furnizeze materie prima. Iar calitatea produselor va atrage multi consumatori noi si ii va loializa pe cei deja existenti, ceea ce va dinamiza vanzarile”.

  • 7825

Veaceslav Paslari, director comercial Le Bridge: „Zilele trecute, am inregistrat un record la vanzari saptamanale, cifrat cu 1,7 mln. lei”

  • 7878

Nicolae Cutcovetchi, presedintele Consiliului de administratie Inlac: „Facem un produs de importanta sociala, consumat, inainte de toate, de copii si batrani. De aceea, trebuie sa asiguram o calitate impecabila a produsului nostru”

  • 7836

Ioahim Harea, director general Inlac: „Ca regula, platim pentru materia prima in doua zile. Daca trec trei, intram in alerta. De furnizori depinde buna functionare a combinatului, de aceea, ii tratam cu respect”

  • 7919

Ivan Ostapciuc, primarul oraselului Cupcini: „De functionarea Inlac depinde nu numai soarta a 250 de familii, membrii carora lucreaza aici, ci si a celor peste 3000 de familii de tarani care furnizeaza materie prima si a sapte ferme de lapte din Edinet, Briceni, Ocnita si Rascani”

  • 8054

Cu ocazia aniversarii, 160 lucratori de la Inlac au primit premii, iar 25 dintre ei au primit diplome de onoare ale Ministerului Agriculturii
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *