Cultură

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău

Directorul Institutului, Petre Guran, a declarat într-o conferinţă de presă că evenimentul dat este ocazia unei regăsiri geografice şi istorice la care se lucrează de douăzeci de ani. Vorbind despre amplasarea ICR, el a precizat următoarele: „Prima idee despre un gest de regăsire a fost restaurarea unui monument istoric. Am hotărât că o clădire istorică va fi restaurată de noi împreună cu partenerii din R. Moldova pentru a fi dăruită oraşului şi care va servi ca loc de întâlnire pentru participanţii proiectelor”.

ICR va organiza, de asemenea, conferinţe, concerte, dezbateri, expoziţii, cursuri, ateliere de restaurare, meşteşugăreşti şi muzicale, întâlniri între scriitori etc.

Potrivit directorului, facultăţile de arhitectură şi arte din România şi R. Moldova vor avea ocazia de a crea parteneriate, astfel studenţii, profesorii şi diferiţi specialişti vor fi antrenaţi în aceste activităţi.

Explicând alte atribuţii pe care le va avea ICR într-o „agendă culturală specială”, Petre Guran a spus: „Mă preocupă aspecte ale culturii care sunt periferice, prin care cultura pătrunde în cotidian. În sfera gesturilor culturale periferice am înscris mâncarea, băutura şi m-am gândit la festivaluri de bucătărie şi de oenologie, care vor găsi aici un teren propice”. Directorul Institutului a menţionat în context şi jucăriile pentru copii, numindu-le acte de cultură esenţiale, motivând astfel şi lansarea unui atelier de jucării din lemn.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a afirmat că acest institut va fi unul cultural european. „Ne propunem să fim o fereastră a culturii române la Chişinău, o fereastră de oportunitate pentru creatorii şi artiştii din R. Moldova către spaţiul cultural românesc. Suntem primul institut cultural deschis de un stat-membru al Uniunii Europene aici şi ne dorim să găzduim şi activităţi culturale ale altor state-membre UE, pentru ca să reprezentăm interesele culturale ale Europei unite la Chişinău”.

Directoarea Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, a menţionat că reprezentaţia concertistică de astăzi va surprinde plăcut melomanii de la Chişinău cu muzica bine-cunoscutului trio românesc. „Alexandru Tomescu este un bun prieten al Sălii cu Orgă şi al Orchestrei Naţionale de cameră; Horia Mihail a participat la Festivalul „Nopţile pianistice”, organizat de Alianţa Franceză, iar Răzvan Suma este un violoncelist de excepţie. Îi cunoaştem pe toţi şi vom fi bucuroşi să-i revedem la Chişinău”.

Larisa Zubcu a spus că programul concertului va fi variat: de la cele mai cunoscute piese pentru vioară şi pian până la muzica celebră a lui Armstrong Piazzola. Concertul va începe la ora 19.30.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *