Chișinău

Interviul de angajare, o capcană bine ascunsă

Dacă etapa cu CV-ul şi scrisoarea de intenţie e cea mai uşoară, interviul este piatra de hotar. E momentul în care trebuie să-ţi aminteşti de toate instrumentele pentru a te vinde cât mai bine. Primul lucru e să răspunzi corect la întrebările-capcană ale angajatorului. De aceea, în următoarele numere ale ediţiei speciale „Femeia”, îţi vom spune cum să ieşi câştigătoare dintr-un interviu de angajare.

Din ce motiv îţi cauţi un nou loc de muncă?
Sau, cu alte cuvinte, de ce vrei să pleci de la ultimul tău serviciu? Dacă motivul nu e restructurarea postului, cel în faţa căruia te afli vrea să ştie ce probleme ai la locul de muncă actual. Indiferent care sunt motivele din care ai decis să pleci, nu-ţi critica şeful sau colegii. Vei părea o persoană care nu se poate adapta sau nu poate comunica cu cei din jur. Încearcă să nu dezvălui nimic care să te pună într-o lumină proastă. Cel mai indicat e să zici că ai nevoie de o nouă provocare în viaţă, de un pas înainte în carieră. Astfel, vei părea motivată să obţii postul.

De ce eşti tu mai bună decât ceilalţi candidaţi?
Lucrul cel mai important la un interviu este să reuşeşti să-ţi pui în valoare toate calităţile care te-ar ajuta să obţii postul vizat, adică să te vinzi. Documentează-te înainte de interviu despre atribuţiile pe care le vei avea dacă obţii jobul şi pune accent pe aptitudinile care ţi-ar folosi cel mai mult. Şi arată-te entuziasmată de jobul respectiv – orice potenţial angajator va aprecia o astfel de atitudine.

Cum te-ai caracteriza în câteva cuvinte?
În acest caz, arată că eşti foarte sigură pe tine şi că eşti conştientă de calităţile tale. Faptul că poţi face faţă stresului va fi întotdeauna un punct în plus, la fel ca şi capacitatea de a lucra în echipă, aflată pe lista cerinţelor oricărui job. Aşa că nu uita să menţionezi şi asta… Dacă eşti comunicativă, cu atât mai bine, dar „împachetează” această trăsătură de caracter într-un mod avantajos pentru tine (or, comunicativă poate să însemne şi că îţi plac lungile pauze de cafea la care discuţi cu colegii). Deoarece oamenii nu au doar calităţi, ar trebui să te gândeşti şi la eventuale defecte pe care le poţi aduce în discuţie. Nu pomeni însă despre nicio slăbiciune care te-ar putea face nepotrivită pentru jobul la care candidezi.

Silvia Ursu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *