Criza

Intrarea Rusiei în incapacitate de plată este aproape inevitabilă – The Economist

Sancțiunile internaționale nu au rămas fără efect, iar investitorii se vor zbate să recupereze cât mai mult din banii plasați în Rusia, scrie The Economist.

„Cu o lună în urmă, pe măsură ce Rusia se confrunta cu sancțiuni economice fără precedent, ca răspuns la invadarea Ucrainei, părea probabilă o incapacitate de plată suverană. America și aliații săi occidentali au înghețat aproximativ jumătate din rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari ale țării. Firme precum JPMorgan Chase și MSCI au scos datoria rusească din indici de obligațiuni urmăriți pe scară largă. Investitorii au început să reducă valoarea nominală a activelor lor, care se tranzacționau la niveluri dureroase. Iar spread-urile pe credit-default swap (CDS) – instrumente financiare derivate, asemănătoare asigurărilor, care plătesc în cazul unui default – atinseseră niveluri record. „Nu mai considerăm improbabilă intrarea Rusiei în incapacitate de plată”, declara șefa FMI, Kristalina Georgieva, pe 13 martie.

Acum, un default – care pentru Rusia ar fi primul, în valută străină, din 1917 – pare aproape inevitabil. Deși Ministerul de Finanțe al Rusiei a continuat să facă plăți pentru datoria în monedă străină, a făcut acest lucru doar datorită unei scutiri acordate de Departamentul de Trezorerie al Americii, care le permite investitorilor să primească plățile datoriei prin băncile americane până pe 25 mai. În 4 aprilie, în urma relatărilor despre atrocitățile împotriva civililor din Ucraina, Trezoreria a declarat că va începe să blocheze astfel de plăți. „Trezoreria SUA nu va permite plăți de datorii în dolari, din conturile guvernului rus la instituțiile financiare americane”, a spus un purtător de cuvânt, într-un comunicat de presă. „Rusia trebuie să aleagă între epuizarea rezervelor valoroase rămase în dolari, venituri noi sau incapacitate de plată”.

Știrea a aruncat iarăși spread-urile CDS pe creștere. Potrivit datelor furnizate de IHS Markit, costul asigurării datoriei guvernamentale a Rusiei la cinci ani a atins 4.300 de puncte de bază, pe 5 aprilie, în creștere față de 2.800 cu o zi înainte. Aceasta înseamnă că acum costă 4,3 milioane USD pentru a asigura 10 milioane USD din titlurile de valoare ale țării timp de cinci ani. Între timp, prețurile obligațiunilor rusești sunt în scădere. O obligațiune cu scadența în 2028 se tranzacționează la 34 de cenți pe dolar; o alta, cu maturitate în 2042, se vinde doar cu 28 de cenți.

Dimensiunea unui default ar fi relativ mică, după standardele istorice. Guvernul rus are datorii în valută de 40 de miliarde de dolari, din care aproximativ jumătate sunt deținute de investitori străini. Dar, după cum sublinia recent Carmen Reinhart, economistul șef al Băncii Mondiale, expunerea instituțiilor nebancare – precum fondurile speculative – față de Rusia este încă necunoscută.

Deținătorii de obligațiuni s-ar putea chinui să își recupereze banii. După cum a scris Jay Newman, un fost administrator de fonduri speculative, Rusia a refuzat să renunțe la imunitatea suverană față de procese, limitându-le capacitatea de a o da în judecată în caz de neplată. Singura lor soluție ar putea fi să ceară instanțelor permisiunea de a sechestra active suverane ale Rusiei – cum ar fi nave sau rezerve valutare înghețate în bănci străine – pentru a rambursa datoriile.

Însă nu toată lumea pierde. Unii comercianți profită de pe urma datoriei în dificultate a țării. International Financing Review raportează că banca Barclays a câștigat 50 de milioane de dolari tranzacționând valori mobiliare. JPMorgan și Goldman Sachs au generat fiecare câte 100 de milioane de dolari. „

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *