InternaționalRăzboi

Invazia rusă: Președintele Zelenski salută ”sprijinul” Indiei pentru Ucraina

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a salutat ”sprijinul” Indiei pentru Ucraina în faţa războiului rus, în cursul unei rare conversaţii telefonice cu premierul indian Narendra Modi, la o lună după ce Kievul a criticat New Delhi, transmite AFP și Agerpres.

Volodimir Zelenski i-a ”mulţumit lui Narendra Modi pentru sprijinul indian privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

De asemenea, președintele Ucrainei a subliniat importanţa recentei declaraţii a premierului Modi, care a luat atitudine împotriva acestui război cu ocazia unei discuţii cu Putin la mijlocul lui septembrie spunându-i că acum ”nu este timpul pentru războaie”.

New Delhi a fost criticat de Kiev pentru neutralitatea sa de până atunci în faţa invaziei ruse. Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat chiar India că ”beneficiază” de ”sacrificiile” ucrainene şi occidentale, făcând aluzie la reducerile semnificative obţinute de India la ţiţeiul rusesc.

„India are doar posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic (…) pentru că cineva moare în Ucraina şi cineva din Europa aplică sancţiuni”, a insistat atunci Kuleba.

Marți, Volodimir Zelenski a subliniat cu Narendra Modi ”importanţa consolidării parteneriatului ucraineano-indian pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, potrivit preşedinţiei de la Kiev.

El a denunţat, de asemenea, ”şantajul nuclear rusesc, în special la centrala” ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruși. Este ”o ameninţare nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Discuţia a avut loc la o zi după ce Dmitro Kuleba a plecat într-un turneu de 10 zile în Africa menit ”să consolideze sprijinul politic” pentru Kiev pe continent, unde nicio ţară nu s-a asociat cu adevărat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, relatează sursa citată.

De asemenea, Rusia încearcă să atragă Africa de partea ei. În această vară, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vizitat mai multe ţări africane.

Ucraina este unul din furnizorii principali de cereale în Africa, dar exporturile sale au scăzut drastic în acest an din cauza blocării de către Rusia a porturilor sale maritime, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţurilor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *