Cultură

Ion Donică, vânătorul de povești

El este Ion Donică și nu este un simplu fotograf.

El este regizorul unui documentar de excepție, „La marginea pădurii”, despre doi copii dintr-o familie săracă, Sioma și Nastea. El are 18 ani și este puțin bolnav, motiv pentru care nu a mers la școală, ea are 16 ani și, chiar dacă merge la ore, nu are o reușită foarte bună. Astfel, frații petrec cea mai mare parte a zilei în pădure și pe câmpii, păscând vitele. Copiii atrag prin naturalețe și deschidere totală față de autorul filmului, povestindu-i multe detalii din viața lor și mai ales necenzurându-și limbajul.

„Până a realiza filmul, făceam fotografii prin satul Bălțata și am văzut, chiar la marginea pădurii acești doi copii care pășteau vitele. M-am apropiat de ei, am discutat, i-am fotografiat și chiar atunci mi-a venit ideea de a face un documentar despre viața lor. Copii sunt destul de interesanți, foarte dezghețați, nu s-au emoționat. Așa s-a început. În fiecare săptămână, când aveam timp mă duceam la ei”, povestește Ion Donică despre cum a apărut primul său film documentar.

„La marginea pădurii” este și prima participare a lui Ion la CRONOGRAF, însă tot cu acest film el a ajuns în Elveția, la festivalul Vision de Rueil, unde i-a fost sugerat ca documentarul să fie lungmetraj. „Acest film a fost și fi lucrarea mea de diplomă și aveam anumite condiții de respectat, iar comisia de examinare a reacționat foarte natural, căci este un film documentar, aceasta este realitatea. Nu poți să întrebi de ce ei vorbesc cum vorbesc”, povestește Ion Donică. Ba mai mult, membrul juriul CRONOGRAF, directorul Festivalului de Film Documentar de la Duisburg, Germania, a accentuat că imaginea din film este foarte frumoasă, iar membrii comisiei de examinare l-au felicitat pentru hotărârea de a realiza un documentar, căci „la noi în țară puțini aleg acest domeniu”. Tânărul regizor argumentează această decizie și prin faptul că un film de ficțiune necesită un buget în spate, o echipă de filmare, sunetist, producători. „Este foarte complicat să faci un film de ficțiune, căci nimeni nu dorește să finanțeze, mai ales studenții. Astfel, filmul documentar este o oportunitate de a ieși cu ceva nou”, explică tânărul cronograf.

Ion Donică se implică și în FIFD CRONOGRAF. Împreună cu Victor Ciobanu, regizor din cadrul OWH Studio, vor realiza un making-off al festivalului.
El povestește cât de mult îi place să cutreiere satele, să fotografieze oamenii muncind și să facă portrete, iar aprecierea de care a avut parte datorită documentarului „La marginea pădurii” l-a entuziasmat. „Deocamdată n-am ieșit la vânat subiecte, dar cu siguranță că la toamnă voi pleca iarăși prin sate și sunt convins că voi găsi povești interesante”, afirmă regizorul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *