Politică

Ioniță și Negruță CRITICĂ DUR naționalizarea Băncii de Economii

Fostul ministru susține că este o decizie politică pripită și că aceasta ar putea fi atacată la CEDO, dar că naționalizarea datoriilor va fi pusă pe umerii cetățenilor de rând.

„Guvernul nu are mandat şi spaţiu să negocieze cu FMI reluarea colaborării, dacă sectorul bancar este o condiţie. Este o decizie pripită pentru că nu are la bază unele evaluări şi expertiză din partea BNM sau a experţilor FMI. Naţionalizarea decisă este contrară tuturor obiectivelor şi strategiilor oficiale existente în Republica Moldova. Decizia de azi este una politică şi consecinţele care vor urma trebuie asumate de către alianţă. Şi de această dată”, scrie Veaceslav Negruța într-un articol pe blogul său.

El mai adaugă faptul că în toate cazurile va avea de pierdut statul și că deocamdată rămâne sub semnul întrebării care va fi prețul „naționalizării”.
În același timp, fostul președinte al comisiei parlamentare pe economie își pune întrebarea cine sunt proprietarii reali ai celorlalte acțiuni, adică de la cine va fi naționalizată Banca?

„Atât timp cât nu cunoaștem cine este proprietarul real al BEM, avem bănuieli rezonabile să considerăm că cei care decid naționalizarea BEM sunt în conflict de interese”.

Cum priviți la faptul că: cineva din actorii politici a procurat BEM, a devalizat-o, iar acum profitând de poziția pe care o are, ne bagă nouă pe gât BEM-ul cu datoriile lui de Miliarde. Și încă vom plăti pentru asta”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Amintim, că ieri liderii celor două formațiuni din Coaliție, Vlad Filat și Marian Lupu, au anunțat că s-a decis ca Banca de Economii să fie naționalizată. Acest lucru presupune că statul urmează să cumpere acțiunile de la acționarii minoritari și să dețină în gestiune toate cele 100% de acțiuni.

sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *