Internațional

Iranul acuză Israelul și serviciile occidentale că plănuiesc un război civil

Joi, Iranul a acuzat Israelul şi serviciile de informaţii occidentale de complot pentru a declanşa un război civil în Republica Islamică, marcată de unele din cele mai ample proteste antiguvernamentale de la revoluţia din 1979, transmite Reuters.

”Diferite servicii de securitate, Israelul şi unii politicieni occidentali care au făcut planuri pentru un război civil, distrugerea şi dezintegrarea Iranului ar trebui să ştie că Iranul nu este Libia sau Sudanul”, a scris ministrul de externe Hossein Amirabdollahian pe pagina sa de Twitter.

Teheranul îşi acuză adversarii occidentali că alimentează tulburările la scară naţională izbucnite după decesul tinerei kurde Mahsa Amini în custodia poliţiei, la 16 septembrie.

Miercuri, 16 noiembrie, Franţa şi Marea Britanie au acuzat Iranul că ameninţă cetăţenii, după ce Republica Islamică a anunţat că agenţi ai serviciilor franceze au fost arestaţi în timpul protestelor antiguvernamentale.

Miercuri, Iranul a fost lovit de o serie de atacuri nerevendicate, în provincia Khuzistan şi la Ispahan, în care au murit zece persoane, printre care o femeie, doi copii şi un poliţist, transmite joi AFP, citând presa iraniană şi o sursă spitalicească, relatează sursele citate.

La Izeh, în provincia Khuzistan din sud-estul ţării, ”elemente teroriste înarmate”, la bordul a două motociclete, au deschis focul într-o piaţă unde erau adunaţi manifestanţi şi forţe de ordine, omorând cinci persoane şi rănind zece, a indicat miercuri un responsabil citat de agenţia IRNA.

„Doi răniţi au murit joi în zori, ridicând bilanţul la şapte decedaţi şi opt răniţi”, a declarat un responsabil al spitalului din Ahvaz, capitala provinciei, precizând că printre decedaţi se află o femeie de 45 de ani şi doi copii, de 9 şi 13 ani.

Potrivit unui înalt responsabil judiciar din Khuzistan, trei dintre atacatori au fost arestaţi şi continuă eforturile de identificare a complicilor.

Preşedintele Ebrahim Raisi le-a ordonat autorităţilor ”să acţioneze prompt pentru identificarea autorilor şi predarea lor către justiţie spre a fi pedepsiţi”, a relatat agenţia Fars.

La câteva ore de la atacul din Khuzistan, doi bărbaţi înarmaţi, care se deplasau cu o motocicletă la Ispahan, în centrul Iranului, au tras cu arma automată împotriva unor membri ai forţelor de securitate, omorând un colonel de poliţie şi doi paramilitari (Bassidji). Alţi şapte agenţi de securitate au fost răniţi, a mai transmis televiziunea de stat.

Guvernatorul adjunct din Khuzistan a declarat că ”funeraliile martirilor atentatului terorist de la Izeh vor avea loc vineri dimineaţă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *