Istoria ananasului

Ananasul a fost descoperit in 1493 de catre Cristofor Columb pe Insula Guadalupe, acest fruct fiind, de altfel, de mult timp cultivat in America de Sud.Datorita asemanarii sale cu un con de pin, Columb i-a dat denumirea de pinul Indienilor. Indienii sud-americani Guarani il numeau naná, insemnand „fruct minunat”.
In 1519, Magelan – un alt explorator – a descoperit ananasul in Brazilia, iar in decurs de cativa ani, savurosul fruct a fost exportat in Anglia. In scurt timp, culturile de ananas s-au raspandit rapid in India si Asia. In 1751, dupa ce a gustat pentru prima data din aroma exotica a ananasului, George Washington a declarat ca ananasul este fructul tropical preferat. In ciuda faptului ca in aceasta perioada era cultivat si in Florida, ananasul constituia inca o raritate pentru majoritatea americanilor.Tot o raritate era si in Europa, fiind folosit doar in scop decorativ pentru mesele de la petrecerile celor bogati, si consumat doar de acestia, ca desert.
In vestul Indiilor insa, locuitorii plantau bariere din plante de ananas imprejurul satelor, iar la porti atarnau coroane din frunze de ananas impodobite cu ananasi, ca semne ale ospitalitatii si prosperitatii. Ananasul avea si un rol de protectie. Avand frunzele foarte taioase, ascutite, arbustii de ananas erau plantati in jurul satelor, impiedicand animalele salbatice sa intre in asezare.
Ananasul a devenit accesibil intregii lumi abia in 1903, cand James Drummond Dole a inceput sa-l conserve sub forma de compot. Productia conservelor de ananas s-a dezvoltat extrem de rapid in momentul in care a fost inventat un aparat care a facut posibila automatizarea decojirii si indepartarii cotorului fructului. Tehnic vorbind, ananasul nu este un singur fruct. Ananasul creste dintr-o tulpina-spic, inconjurata de frunze asemanatoare sabiilor, iar pe masura ce cresc, se umplu de suc si pulpa, dezvoltandu-se si unindu-se treptat intr-un singur fruct.
Desi are un continut foarte savuros, ananasul are o coaja foarte dura si cu numeroase asperitati. Un alt dezavantaj al ananasului este faptul ca se ofileste foarte repede, si din aceasta cauza trebuie transportat rapid.