Social

Istoric: Nu doar Holodomorul, ci și foametea organizată în Basarabia trebuie condamnată ca fiind un act de genocid

Foametea organizată în anii 1946-1947 de către autoritățile sovietice în fosta RSS Moldovenească trebuie să fie recunoscută drept un act de genocid. Înfometarea și omorârea prin înfometare a fost una din tacticile politicii sovietice utilizate în teritoriile ocupate, susține istoricul Mariana Țăranu, transmite Jurnal.md.

De asemenea, Mariana Țăranu a salutat condamnarea de către Parlamentul de la Chișinău a Holodomorului din Ucraina.

Declarația cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1932-1933 din Ucraina a fost aprobată de Legislativ la 24 noiembrie, curent, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la începutul acestei tragedii a poporului ucrainean, transmite IPN. Holodomorul a fost declarat drept un act de genocid și condamnat până în prezent de 64 de țări.

Anterior, mai mulți istorici din Republica Moldova au adresat un apel către Parlament, Președinție și Guvernul de la Chișinău privind declararea foametei organizate de autoritățile sovietice drept crimă împotriva umanității, recunoașterea statutului de victime ale regimului totalitar pentru cei care au avut de suferit în urma foametei, reabilitarea memoriei victimelor foametei, edificarea unui complex memorial.

Mariana Țăranu este fondatoarea Muzeului virtual al foametei, autoarea cărții „Un genocid nerecunoscut”, precum și unul din autorii filmului documentar „Omorâți prin înfometare”.

Pentru a extinde spațiul de cercetare, autoarea analizează în prezent problematica foametei organizate din România, unde cel mai mult au avut de suferit județele Iași și Vaslui, dar și zona Fălciu, cea a Bărăganului etc. „Ruperea frontului din Moldova în august 1944 a însemnat extinderea jafului Armatei Roșii la nivelul întregii Românii. Pagubele materiale au fost imense, dar la fel de mult au contat alimentele însușite cu forța armelor. Mai mult decât atât, statul roman a fost impus să aprovizioneze frontul sovietic cu produse alimentare. De altfel, în primii ani după cel de al Doilea Război Mondial, foametea a afectat mai multe state, dar totul a depins de capacitatea autorităților de a o gestiona”, a spus Mariana S. Țăranu în cadrul unui interviu realizat de Vitalie Guțu, publicat pe pagina „Foametea organizată” . Ea a precizat că în teritoriile ocupate de sovietici înfometarea a fost folosită ca instrument politic.

Vă amintim că autoritățile din țara noastră au instituit Zilele comemorării victimelor foametei organizate din Republica Moldova, în cea de-a treia sâmbătă din luna aprilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. … diferenta fiind, fireste, ca ucrainenii -spre deosebire de moldoveni- nu au uitat. Cum imi spunea cineva din RM de curand? „Astea toate sunt ninciuni ale romanilor si aniericanilor! De unsa shiba mancare, daca romanii au ars tot pe undi au napadit!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *