Politică

Istoric rus: HARTA MOLDOVEI. Rusia ar putea recunoaște independența „Republicii Moldovenești Nistrene”. Deschiderea unui nou front împotriva Ucrainei

Împușcături și explozii în Transnistria ieri și azi. Clădirea KGB-ului a fost atacată, emițătorii puternici au fost aruncați în aer. Mii de transnistrieni s-au grăbit să fugă în Republica Moldova, sute – în Ucraina. Dar întreaga populație a unui stat nerecunoscut este mai puțin de jumătate de milion de oameni.

Ce s-a întâmplat? Ucraina învinovățește Rusia pentru explozii, Rusia – Ucraina, premierul Moldovei vorbește despre „disensiuni interne” în enclava autoproclamata – Republica Moldova Transnistreană (PMR).

Astăzi rachetele rusești au atacat singurul pod de cale ferată și autostradă peste estuarul Nistrului, conectând cu partea principală a regiunii Odesa partea sa de lângă Dunăre – o mică regiune cu orașe istorice Izmail, Chilia, Bolgrad, Akkerman (Belgorod din Nistru). Aceasta este partea de sud a vechii provincii Basarabia, transferată, după anexarea de către Stalin în 1940 a Basarabiei de la România și oferirea ei Ucrainei.

Cum poți conecta aceste fapte ciudate? În opinia mea, Rusia plănuiește o debarcare între gurile Nistrului și Dunării. Mai ales ca insula Șerpilor capturata in primele zile de razboi este un platformă convenabilă, foarte aproape de aceasta zona a Ucrainei. Prin capturarea districtului Akkerman-Ismail, trupele ruse se vor afla la doi pași de Odesa de Vest și astfel vor facilita invazia acestui minunat oraș din est – de la Nikolaev. Podurile aruncate în aer vor împiedica trupele ucrainene să vină în ajutorul apărătorilor Belgorodului și Izmailului. Și populația de acolo este diversă – ucraineni, moldoveni, găgăuzi și bulgari.

Stalin a făcut cadou Ucrainei sudul Basarabiei și o parte din Bucovina.

Dintr-o dată vor susține “eliberatorii”?

Dar, mai important, cealaltă. Din această zonă a Akkerman-Ismail până în Transnistria cu o mână – doar pentru a forța chiar Nistrul. Și Transnistria se cere în Rusia din 2014 și deja jumătate din locuitorii ei au pașapoarte rusești. Transnistria este sincer nostalgică după Uniunea Sovietică și are un steag cu seceră și ciocan (URSS moldovenească și stemă similară). Și în plus, în Transnistria – în Cobasna – depozite militare uriașe ale epocii sovietice, care păzesc o mie și jumătate de trupe rusești de menținere a păcii.

Și, în sfârșit, Transnistria, dacă este ocupată de armata rusă, este un nou front de sud-vest împotriva Ucrainei. Militarii ruși s-ar putea teme că ucrainenii vor deține muniție din Cobasna, deși în contextul actual probabil nu vor încălca niciodată suveranitatea Moldovei.

La urma urmei, „Republica Moldoveneasc Nistreană” face parte din Moldova și nimeni în lume nu-i recunoaște independența față de Chișinău, nici măcar Federația Rusă. Deci cine invadează teritoriul PMR va invada teritoriul statului moldovenesc.

Rusia a recunoscut deja Republica Populară Donețk și Lugansk, de ce să nu recunoască și PMR?

Există un precedent. Exploziile din transnistria sunt o scuză bună pentru a „proteja viețile și bunurile” cetățenilor ruși și depozitelor militare. Chișinăul probabil va declara acest lucru un act de agresiune și va cere ajutor României și NATO.

Perspectivele aderării Transnistriei și deschiderii unui „al doilea front” în vestul Ucrainei ar putea ameți generalii și politicienii ruși. Doamne ferește dacă greșesc. Acesta este doar un pas în plus spre marele război european, în care Rusia actuală nu va fi niciodată învingătoare.

Autor: Andrei Zubov – este un istoric rus, politolog, doctor în istorie, persoană publică proeminentă, figură bisericească, activist politic și comentator.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *