Internațional

Japonia dorește relații ”constructive şi stabile” cu China, care trebuie să se comporte în mod ”responsabil”

Japonia doreşte relaţii ”constructive şi stabile” cu China şi îi cere Beijingului să se comporte în mod ”responsabil”, a declarat prim-ministrul nipon Fumio Kishida, într-un interviu acordat joi media străine, printre care AFP și Agerpres.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat în ultimii ani. În decembrie anul trecut, Japonia a calificat China drept ”provocare strategică fără precedent pentru pacea şi stabilitatea Japoniei”, anunţând totodată o revizuire majoră a politicii sale de securitate, în special prin mărirea cheltuielilor de apărare.

”Ne confruntăm cu mediul de securitate cel mai exigent şi cel mai complex de după război şi ceea ce trebuie să fie prioritar este, cred eu, o diplomaţie proactivă cu China”, a declarat Kishida în acest interviu.

De asemenea, Japonia doreşte o ”relaţie constructivă şi stabilă” cu Beijingul, ”ceea ce necesită eforturi de o parte şi de alta”, a spus Kishida ”Vom continua să îndemnăm China să acţioneze în mod responsabil”, a adăugat el.

Săptămâna aceasta, miniştrii de externe ai ţărilor din G7, reuniţi în Japonia, au făcut front comun în faţa preocupărilor legate de China, atenţionând asupra tuturor problemelor, printre care şi revendicările teritoriale.

G7 a atenţionat Beijingul împotriva revendicărilor sale teritoriale în Marea Chinei de Sud, apreciind că acestea ”nu au bază juridică”.

Ca reacţie, China a acuzat G7, a cărui gazdă este săptămâna aceasta Japonia, că o ”calomniază” şi o ”murdăreşte”.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, a anunţat că Beijingul a protestat pe cale diplomatică pe lângă Tokyo, apreciind comunicatul G7 ca fiind ”plin de aroganţă şi de prejudecăţi”.

Recent, tensiunile din regiune au escaladat după întrevederea pe care preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a avut-o cu un înalt responsabil american, întrevedere la care Beijingul a răspuns prin manevre militare în strâmtoarea Taiwan.

China consideră Taiwanul una dintre provinciile sale pe care nu a reuşit deocamdată că o reunifice cu restul teritoriului său după războiul civil chinez din 1949.

Kishida a declarat că menţinerea ”păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan” este importantă nu doar pentru Japonia, ci şi pentru ”stabilitatea comunităţii internaţionale”, refuzând totodată să precizeze care ar putea fi răspunsul nipon în caz de invazie.

Prim-ministrul nipon a avut o întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping în marja unui summit internaţional anul trecut, iar ministrul de externe al Japoniei s-a deplasat la Beijing la începutul lunii aprilie, în prima vizită de acest tip după decembrie 2019.

Recent, Tokyo s-a raliat Washingtonului impunând restricţii pentru exportul de componente necesare fabricării de semiconductori, o măsură considerată ca fiind menită să împiedice China să obţină cipuri pentru înalte tehnologii.

Kishida a mai declarat că Beijingul trebuie să facă mai mult pentru a garanta un “mediu comercial transparent, previzibil şi echitabil”.

De asemenea, el a avertizat că ”stabilitatea” relaţiilor dintre SUA şi China este ”extrem de importantă pentru comunitatea internaţională” şi că Japonia aşteaptă de la ţara vecină să-şi ”asume responsabilităţile în calitate de mare putere a comunităţii internaţionale”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *