Jihadiștii din Siria sunt bănuiți că au folosit arme chimice
Conform acestor două surse, Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG) și Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), atacurile au fost executate în provincia Hassake, în nord-estul Siriei.
YPG afirmă că dispune de probe despre ‘proiectile care în momentul exploziei au răspândit un gaz de culoare galbenă și un miros de ceapă stricată’, iar în zona impactului pe sol au rămas urme de lichid de culoare verde, care expus la soare devine galben. De asemenea, trupele care au intrat în contact cu aceste gaze au acuzat ulterior simptome precum arsuri în gât, la ochi și la nas, dureri de cap, dureri musculare, pierderea concentrării, probleme de mobilitate și stări de vomă. Însă responsabilii kurzi nu menționează existența unor decese în urma acestor posibile atacuri cu arme chimice. Tot YPG, principala forță a combatanților kurzi, mai afirmă că a capturat recent măști de gaze de la jihadiștii SI.
Și OSDO, principala sursă de informații privind conflictul sirian, ce dispune de o vastă rețea de surse civile, medicale și militare pe tot cuprinsul Siriei, a raportat două atacuri chimice, în urma cărora cel puțin 12 combatanți kurzi din localitatea siriană Tall Brak au prezentat simptome specifice expunerii la substanțe toxice.
Totuși, nici YPG și nici OSDO nu au fost în măsură să indice tipul armelor chimice folosite, menționând doar că au solicitat asistența ONG-ului Conflict Armament Research (CAR) și experților grupului Sahan Research. Acestea din urmă au emis un comunicat comun în care afirmă că șapte rachete au fost lansate asupra orașului Hassake și alte 17 în timpul unui atac în apropiere de Tall Brak, iar în urma analizelor de urină efectuate combatanților kurzi din acele zone s-a evidențiat prezența unui compus prezent de obicei în pesticide. Dar niciuna dintre aceste două organizații nu a ajuns deocamdată la o concluzie privind substanțele folosite.
În luna martie, guvernul regiunii autonome a Kurdistanului irakian a afirmat că deține dovezi privind utilizarea clorului ca armă chimică de către SI. Acest gaz asfixiant a fost interzis în anul 1997 prin Convenția internațională asupra armelor chimice.
Și regimul de la Damasc a fost acuzat anul trecut în luna martie că a lansat gaze pe bază de clor deasupra zonelor locuite controlate de rebeli. Ulterior, după alt atac cu gaz sarin în apropiere de Damasc, Siria a fost nevoită, în urma presiunii internaționale, să-și lichideze stocurile de arme chimice.
Sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!