CSI / Rusia

„Justiţia“ lui Putin muşcă din nou

Instanţa Tribunalului militar rus din Rostov-pe-Don i-a condamnat pe Oleg Senţov, cineast ucrainean militant pe baricadele Maidanului şi critic al anexării Crimeii, şi pe Alexandr Kolcenko la 20 de ani de închisoare, respectiv 10 ani într-o închisoare de înaltă securitate, sub acuzaţia de „organizare și participare la un grup terorist“, în Crimeea, în mai 2014. Opozant şi militant ecologist, Oleg Senţov este cunoscut în Ucraina pentru poziţiile pro-europene şi pentru criticile aduse liderului rus, Vladimir Putin, în urma anexării Crimeii.

Anunţarea verdictului a fost primită de cei doi cu un zâmbet ironic pe buze şi cu intonarea imnului ucrainean. Finalul acestui proces început în iulie nu constituie o surpriză. Opozant al anexării Crimeii, unde s-a născut, Oleg Senţov a fost arestat pe 10 mai 2014, la două luni după referendumul contestat care a trebuit să „legitimeze“ în ochii Moscovei ataşarea peninsulei ucrainene la teritoriul rus. Alexandr Kolcenko a urmat acelaşi drum. Kievul a condamnat verdictul, iar preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a reacţionat pe Twitter: „Ţine-te bine, Oleg, va veni vremea când cei care te-au condamnat se vor afla pe banca acuzaţilor!“.

Justiţia rusă i-a acuzat pe cei doi că au încercat să incendieze două sedii de partid şi au proiectat dinamitarea statuii lui Stalin din Simferopol. Pentru asta, Tribunalul militar din Rostov-pe-Don, unde au fost judecați cei doi ucraineni, s-a bazat pe „mărturia“ a doi presupuşi complici, deja condamnaţi la câte 7 ani de închisoare. Aceştia au afirmat că acuzaţii făceau parte din Pravîi Sektor, un grup de naţionalişti paramilitari ucraineni. Organizaţia a dezminţit că cei doi erau membri, iar unul dintre martori, Ghenadi Afanasiev, a revenit asupra declaraţiilor, afirmând în instanţă că i-au fost smulse prin tortură.

Arestat în mai 2014 la domiciliul său din Simferopol, unde revenise când peninsula a fost invadată de forţele ruse, Senţov a fost răpit de FSB şi dus în Rusia, unde a fost deţinut în Lefortovo, închisoarea de înaltă securitate din Moscova, administrată de serviciile secrete ruse. De altfel, Senţov şi Kolcenko nu au fost judecaţi ca cetăţeni ucraineni, ci ca cetăţeni ruşi.

Senţov acuză

În sala de judecată, Senţov a pronunţat un adevărat rechizitoriu împotriva regimului lui Putin: „Se face un an de când mă aflu în minunata voastră ţară, de când privesc televiziunea voastră, propaganda este magnifică. Presupun că cea mai mare parte a populaţiei crede ceea ce i se spune, că Putin este cel mai grozav, că în Ucraina sunt fascişti şi că Rusia este înconjurată de duşmani. Dar înţeleg că sunt şi oameni inteligenţi. Ştiţi foarte bine că nu sunt fascişti în Ucraina, iar Crimeea a fost luată ilegal, şi că armata voastră este prezentă în Donbas. Închisoarea este plină de combatanţi din Donbas care au fost trimişi acolo pe tancurile voastre, cu armele voastre“. Întorcându-se spre ziariştii prezenţi în sală, el a continuat: „Iată trubadurii regimului! Nu sunt idioţi, sunt la curent cu tot, dar continuă să mintă, să-şi facă munca găsind scuze. Au copii, dar la ce bun să creşti o nouă generaţie de sclavi?“.

Mobilizare internaţională

UE, SUA şi autorităţile de la Kiev au cerut eliberarea celor doi. Bruxelles-ul a apreciat că „această afacere violează dreptul internaţional şi bazele elementare ale justiţiei“ şi a cerut „eliberarea imediată“ pentru Senţov şi Kolcenko. La rândul lor, SUA au calificat această condam-nare drept o „eroare judiciară evidentă“ şi au criticat aceste „acuzaţii fără nici o bază“. „Justiţie în sos Putin“ îşi intitula comentariul o publicaţie occidentală, referindu-se la şirul de acuzaţi şi condamnaţi pentru diverse motive fabricate, dar a căror vină principală este opoziţia lor față de politica lui Putin. Oleg Senţov nu este singurul ucrainean încarcerat în Rusia pentru „terorism“ sau „spionaj“. Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, preciza că „11 prizonieri politici ucraineni sunt încarceraţi în închisorile Rusiei“, cel mai cunoscut caz fiind acela al pilotului de elicopter Nadia Savcenko, inculpată pentru uciderea a doi ziarişti ruşi în estul Ucrainei, în iunie 2014, şi care susţine că a fost răpită de forţele ruse. Ea va fi judecată în Doneţk.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *