Externe

Kadîrov l-ar fi îngropat de viu pe medicul personal. Sângerosul aliat cecen al lui Putin este convins că a fost otrăvit sistematic

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, nu exclude ca înrăutățirea stării de sănătate a sângerosului lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, să fie cauzată de o otrăvire.

„Kadîrov a avut probleme de sănătate este un fapt larg cunoscut. În plus, există o astfel de presupunere că a fost o otrăvire, o otrăvire repetată, care a provocat anumite complicații ale sistemului său renal. Cât privește videoclipul de dezmințire al lui Kadîrov… nu pot spune când a fost înregistrat; ar putea fi un videoclip vechi“, afirmă Danilov.

„Faptul că Ramzan Kadîrov este vânat și de ruși asta arată că este parte a unei lupte notorii a grupurilor de putere de la Kremlin. Având în vedere influența pe care a avut-o și continuă să o aibă asupra proceselor din Rusia, el s-a trezit într-o astfel de situație. Cum va evolua starea lui de sănătate în această situație, vom vedea. Nu m-aș grăbi, pentru că o persoană poate fi în comă o săptămână, o lună, o jumătate de an sau mai mult,” a adăugat Oleksii Danilov.

Videoclipul în care Kadîrov afirmă că este bine. Nimeni nu poate confirma însă că înregistrarea este de actualitate.

Vorbind despre modul în care posibila moarte a lui Kadîrov ar putea afecta situația politică internă din Rusia, Danilov a menționat că acest lucru ar duce la slăbirea unuia dintre grupurile Kremlinului care sunt în război între ele.

„În ceea ce privește Caucazul, de acolo pot începe anumite procese, care demonstrează că în general autoritățile din Rusia sunt extrem de fragile, lucru dovedit de campania lui Prigojin”, a adăugat Danilov.

În ultimul timp, pe canalele Telegram au apărut informații despre boala gravă a lui Kadîrov. Unele surse au spus că a intrat în comă și chiar a murit.

Pe 17 septembrie, pentru a respinge aceste informații, Kadîrov a postat pe canalul său Telegram un videoclip cu el plimbându-se într-un parc, pe ploaie. Cu toate acestea, nu se știe unde și când a fost făcută această înregistrare.

„Îi sfătuiesc cu tărie pe toți cei care nu pot distinge adevărul de minciuni pe internet să ia puțin aer, să-și pună ideile în ordine”, scrie în mesajul care însoțește scurta înregistrare video postată pe contul lui Ramzan Kadîrov în cursul zilei de duminică, 17 septembrie.

Zâmbind, se uită la aparat, cu fața totuși vizibil umflată.

„Ploaia este minunat de revigorantă”, a adăugat în scris liderul cecen care are o glugă pe cap în videoclip și merge pe o alee.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații despre boala lui Ramzan Kadîrov. Cu toate acestea, Aleksei Venediktov, fost redactor-șef al postului de radio rus Ecoul Moscovei, a scris că despotul cecen este bolnav și are nevoie de hemodializă frecvent.

Cecenia este o republică din componența Federației Ruse, iar parlamentul ucrainean a recunoscut-o ca fiind teritoriul ocupat temporar de ruși al Republicii Cecene Icikeria.

O informație neverificată resuscitată în ultimele zile arată că dictatorul cecen Ramzan Kadîrov l-ar fi îngropat de viu pe viceprim-ministrul și fostul ministru al Sănătății, Elkham Elkhan Suleymanov, sub suspiciunea că l-ar fi otrăvit. Suleymanov nu a fost nici văzut, nici auzit din octombrie 2022.

Canalul de Telegram VChK-OGPU relatează că mai mulți apropiați din anturajul lui Kadîrov au devenit suspicioși față de Suleimanov după ce starea de sănătate a lui Kadîrov s-a deteriorat brusc. Canalul afirmă că prietenii lui Kadîrov „au început să-i susure în urechi că a fost victima unei otrăviri”.

Kadîrov însuși ar fi ajuns la aceeași opinie și și-a dezvăluit furia asupra lui Suleymanov. Potrivit sursei, Suleymanov i-a administrat personal anumite injecții lui Kadîrov, iar acesta din urmă a decis că deteriorarea sănătății sale este legată de medicamentele primite.

Guvernul cecen a publicat în mod neașteptat la 25 octombrie 2022 un decret prin care se afirma că „este eliberat, începând din 21 octombrie 2022, din proprie inițiativă, Elkhan Abdullaevich Suleymanov din funcția sa de vicepreședinte al Guvernului Republicii Cecene”.

De atunci, arată canalul VChK-OGPU, nimeni nu l-a mai văzut sau a auzit de Suleymanov. Canalul său de Instagram actualizat frecvent “a murit” în octombrie 2022. Pagina web a principalei sale inițiative personale, „Dispensarul Republican de Oncologie”, duce acum la o pagină care vinde cocaină în Dubai.

Surse cecene citate de VChK-OGPU spun că Suleymanov a fost ucis, cel mai probabil din ordinul lui Kadyrov. „Absolut toată lumea spune că nu este în viață și a murit de o moarte dureroasă… se vorbește că a fost ucis cu brutalitate – îngropat de viu în pământ”.

Suleymanov nu este (sau nu a fost) un cecen, ci un legzin născut în Baku – un membru al unui grup minoritar din Caucazul de Nord cu reședința în Daghestan, în Rusia și Azerbaidjan. A lucrat ca profesor specializat în chirurgie și oncologie, activând anterior în Germania.

Suleymanov a devenit unul dintre medicii personali ai lui Kadyrov în 2014. El a ocupat funcțiile de medic șef al clinicii de oncologie a Republicii Cecene și de ministru al Sănătății din Cecenia, iar în ultimii ani a lucrat ca vicepreședinte al Guvernului cecen, mai arată sursa citată.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *