CSI / Rusia

Kadîrov plănuiește să își facă propria companie de mercenari: Plănuiesc să concurez cu fratele Prigojin

Ramzan Kadîrov, aliatul fidel al dictatorului rus Putin, a declarat duminică că plănuiește ca într-o zi să-și înființeze propria companie militară privată în stilul Grupului de mercenari Wagner al lui Evgheni Prigojin, relatează Reuters.

Ascensiunea grupului Wagner și a altor forțe mercenare din afara structurilor tradiționale de comandă militară rusă a stârnit îngrijorări în rândul diplomaților occidentali că astfel de grupuri ar putea reprezenta într-o zi o amenințare la adresa stabilității în Rusia.

Kadîrov consideră că mercenarii sunt „o necesitate”

Într-o postare pe rețele de socializare, „don don” Kadîrov a declarat că Wagner, care a luptat alături de trupele Kremlinului în Ucraina, a obținut „rezultate impresionante” și că companiile militare private sunt o necesitate.

„Putem spune cu încredere că Wagner a dat dovadă de putere în termeni militari și a trasat o linie în discuții cu privire la necesitatea sau nu de astfel de companii militare private”, a spus Kadîrov, care conduce Republica Cecenă din 2007.

”Când serviciul meu în slujba statului se va încheia, plănuiesc serios să concurez cu dragul nostru frate Evgheni Prigojin și să creez o companie militară privată. Cred că totul va funcționa”, a declarat Kadîrov.

Kadîrov și Prigojin conduc în Ucraina forțe în mare măsură autonome de comanda militară a Rusiei și sunt aliați fideli ai lui Putin, dar au vorbit în mod public și împotriva conducerii militare, potrivit Hotnews.

Menționăm că grupul Wagner a jucat un rol din ce în ce mai proeminent în războiul Rusiei din Ucraina, conducând un atac de luni de zile asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk.

Kadîrov, fiul fostului președinte cecen Ahmad Kadîrov, care a fost asasinat într-un atentat cu bombă din 2004 la Groznîi, a format o alianță tacită cu Prigojin, amplificându-și reciproc criticile față de conducerea militară a Rusiei și cerând o continuare mai viguroasă a conflictului.

Prigojin, care a petrecut ultimul deceniu al Uniunii Sovietice în închisoare pentru jaf și fraudă, a fost ani de zile un asociat al lui Putin.

Grupul său de catering a obținut contracte guvernamentale, câștigându-i porecla de „Bucătarul lui Putin”, în timp ce el a desfășurat mercenari Wagner pentru a lupta alături de militarii ruși în Siria și în conflictele din Africa pentru a promova interesele geopolitice ale Rusiei.

După ani de negare, în 2022, Prigojin a recunoscut că a fondat acest grup de mercenari și că a intervenit în alegerile din SUA.

Institutul pentru Studiul Războiului a scris că liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a respins propunerile șefului Wagner, Evgeni Prigojin, de a se alătura unei campanii denigrare a Ministerului Apărării Rusiei, sugerând că această campanie ar putea eșua în restabilirea influenței în scădere a lui Prigojin.

În ciuda încercărilor lui Prigojin, Kadîrov probabil încă vede că „legăturile sale oficiale cu Kremlinul și poziția în Ministerul rus al Apărării sunt mai benefice decât ar putea fi orice relație politică cu Prigojin”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *