CSI / Rusia

Pentru prima dată ”Bucătarul lui Putin” recunoaște că este fondatorul grupului de mercenari Wagner

Omul de afaceri rus și aliatul lui Putin, Evgheni Prigojin, a admis că a fondat grupul de mercenari Wagner și a confirmat prezența acestuia în țări din America Latină și Africa. Este prima confirmare publică a acestei legături pe care Prigojin, poreclit ”Bucătarul lui Putin”, a negat-o anterior.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sa Concord, Prigojin a declarrat că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Anterior, Prigojin a negat legăturile cu Wagner.

„Eu însumi am curățat vechile arme, am găsit specialiști care m-ar putea ajuta cu asta. Acești tipi, eroi care au apărat poporul sirian, alți oameni din țările arabe, africanii săraci și latino-americanii au devenit stâlpii patriei noastre”, a adăugat Prigojin.

Prigojin, de 61 de ani, este pe lista celor sancționați de UE și SUA în urma războiului Rusiei în Ucraina.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.  

În urmă cu câteva zile, a devenit viral un videoclip în care Evgheni Prigojin făcea turul unei închisori din Rusia în căutare de deținuți pentru frontul din Ucraina. Ulterior, le-a transmis celor care nu vor ca în război să lupte mercenari sau deținuți să își trimită propriii copii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *