Atitudini

Kasparov: Mobilizați acum lumea liberă împotriva lui Putin

Dictatorul rus Vladimir Putin pierde în Ucraina și își dublează războiul brutal în moduri care îl vor face să piardă și Rusia. Acum este momentul ca aliații Ucrainei să preseze avantajul și să facă cunoscute clar și răspicat obiectivele acestui război, înainte ca acestea să se piardă în ceața declamațiilor lui Putin și a încercărilor sale de a crea haos.

În primul rând, recunoașteți că nu poate exista o pace reală până când 100% din teritoriul ucrainean nu va fi liber de invadatorii ruși. În al doilea rând, alăturați-vă președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în a declara că nu poate exista o revenire la relații normale cu Rusia atât timp cât Putin, criminalul de război, este la conducere. Rusia a devenit o dictatură în mod deschis fascistă, iar întâlnirea cu un astfel de rău la jumătatea drumului este o victorie a răului.

Putin și elitele sale cred că întotdeauna va exista o cale de întoarcere în cele din urmă, că liderii și companiile occidentale vor face întotdeauna concesii. Timp de 20 de ani au avut dreptate, dar de data aceasta trebuie să fie diferit.

Săptămâna trecută, Putin a anunțat o “mobilizare parțială” pentru a reaproviziona armata rusă epuizată cu recruți neinstruiți, în mare parte recrutați din regiunile sărace și cu minorități etnice ale Rusiei. Kremlinul a sperat să evite bulversarea societății care ar veni odată cu tulburarea loialității apatice a rușilor din mediul urban, singurul grup de care se teme cu adevărat. Dar dacă Putin a sperat să evite panica la Moscova, nu a reușit, iar acum va culege ce este mai rău din ambele lumi, cu o armată ineficientă și o populație tot mai alarmată.

Vineri, Putin a ținut un discurs beligerant înainte de a anunța anexarea ilegală a mai multor teritorii ucrainene ocupate. Presupun că Putin a simțit că trebuie să facă acest lucru rapid, deoarece suprafața de teritoriu ucrainean controlată de Rusia scade pe zi ce trece. Așa cum am scris cu câteva luni în urmă, o armată rusă coruptă și incompetentă care moare degeaba va ceda în mod inevitabil în fața forțelor ucrainene care luptă pentru viețile, națiunea și libertatea lor.

Discursul lui Putin abia dacă a menționat Ucraina, încadrând în schimb războiul său de invazie și alegere ca o luptă împotriva NATO, a Occidentului decadent și a Statelor Unite în special. Putin trebuie să fie văzut ca marele șef, salvatorul patriei, iar acest lucru necesită dușmani mari.

Putin a anexat ilegal Crimeea în 2014 și lumea a făcut prea puțin pentru a-l opri, în ciuda condamnării aproape universale. (Mâna de națiuni care au recunoscut Crimeea ca fiind rusă a fost galeria obișnuită de ticăloși, cu Coreea de Nord, Siria și Venezuela). Chiar și Serbia, la fel de simpatizantă față de Moscova ca întotdeauna, a refuzat să recunoască această ultimă anexare. Nimeni nu vrea să susțină un învins, iar Putin pierde – și nu doar în Ucraina.

Afacerea lui Putin cu poporul rus a fost întotdeauna loialitate pentru stabilitate. Stai departe de politică, mulțumește-te cu mai puține drepturi și libertăți, iar războaiele și represiunile sale probabil că nu te vor afecta. Acum, acest târg a fost rupt pe stânca rezistenței și sacrificiului Ucrainei. Consecințele războiului – sancțiuni, conscripție, izolare – nu mai pot fi ignorate. Era un lucru când violența lui Putin era îndreptată împotriva mitingurilor noastre pro-democrație și în aventuri străine relativ mici. Acum este peste tot, la scară largă, fără nicio răsplată sau sfârșit la vedere.

Conscripția nu a mers fără probleme, ca să nu spunem altceva. Au existat proteste în întreaga Rusie, chiar și violențe în regiuni indisciplinate precum Daghestan. Au avut loc atacuri cu bombe incendiare asupra centrelor de recrutare, iar noii recruți documentează pe rețelele de socializare condițiile abisale și lipsa de pregătire. Un sfert de milion de bărbați au părăsit Rusia în câteva zile – nu pentru a invada Ucraina, ci pentru a fugi de recrutare. Imaginați-vă impactul asupra societății și economiei rusești.

Nu a fost niciodată realist că masele de recruți neinstruiți, unii deja trimiși pe front la câteva zile de la înregistrare, vor înclina balanța împotriva armatei întărite a Ucrainei. Mobilizarea lui Putin este încă o escaladare și o cacealma care vizează simultan aliații occidentali ai Ucrainei și poporul rus. El vrea să convingă ambele audiențe că nu există nimic ce nu va face, nicio limită a vieților pe care le va arunca pentru a rămâne la putere.

Acest lucru urmează logica omului puternic, care trebuie să pară mereu în ofensivă, fără a se retrage niciodată și negociind doar din forță. Aceste cacealmauații au funcționat bine pentru Putin în trecut împotriva liderilor occidentali slabi, disperați să evite să ia decizii dificile. Dar acum, între Putin și cei care se liniștesc, se află Ucraina, 44 de milioane de ucraineni și Zelenskyy. Putin și împăciuitorii au vrut ca Ucraina să fie un tampon între ei, sacrificând o națiune suverană și transformând-o într-o bază pentru a răspândi corupția rusă. În schimb, Ucraina a devenit un scut, protejând Europa cu un cost enorm în sânge, distrugere și teroare.

Am încheiat recent o călătorie de tip barnstorming prin Europa, cu angajamente profesionale și politice de la Helsinki și Stockholm la Berlin și Londra. Vizitele mele în Germania au fost cele mai critice, deoarece gigantul european este încă reticent să se ridice la înălțimea provocării, în ciuda sprijinului popular puternic pentru Ucraina. Cancelarul Olaf Scholz încă visează la o întoarcere la lumea de dinainte de 24 februarie, cu gaze naturale rusești ieftine și o separare amorală între afaceri și politică.

Cu cât Scholz și ceilalți se trezesc mai repede din aceste fantezii, cu atât mai bine. Singura modalitate de a obține o pace durabilă în Europa este ca Ucraina să câștige printr-o înfrângere cuprinzătoare a imperialismului rusesc și a mafiei gangsterilor lui Putin. Acesta a fost mesajul meu pentru politicienii germani, că nu există timp de pierdut și niciun motiv de amânare.

Regimul lui Putin se clatină sub presiunile oricărui regim autoritar puternic, dar fragil. S-au format fisuri care trebuie lărgite, în loc să-i dăm lui Putin șansa de a le repara. Vineri, în timp ce Putin delira, Zelenskyy a depus o cerere oficială de aderare la NATO pentru Ucraina (pe care Putin a spus că nu o va accepta niciodată, dar, bineînțeles, a invadat oricum Ucraina de două ori).

Tratatele și hârțogăraia contează, dar tancurile și artileria contează și mai mult acum. Cel mai bine se răspunde mobilizării lui Putin prin mobilizarea forțelor covârșitor de superioare ale Lumii Libere pentru a pune capăt rapid acestui război. Anexarea de către Putin a orașelor Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporizhzhia – o zonă cu o suprafață aproximativ egală cu cea a statului New York – expune și mai mult natura falsă a pretențiilor sale privind Crimeea, ceea ce ar trebui să pună capăt, în sfârșit, ezitării Occidentului de a sprijini și eliberarea acesteia.

Și atunci ce va face Putin? Va raționaliza și va explica înfrângerea la fel de ușor cum a inventat pretexte false pentru război în primul rând. El va declara victoria și va încerca să gireze o revenire la normalitate acasă și în străinătate. Este puțin probabil să reușească, dar ce altceva există? El și acoliții săi miliardari nu au niciun interes să devină radioactivi la propriu și la figurat prin utilizarea armelor nucleare în Ucraina. Ei se numără printre cei mai bogați oameni de pe Pământ și încă mai speră să găsească o cale de întoarcere la cabanele lor din Alpi și la sloturi pentru copiii lor la școli precum NYU. Singurul pericol real al folosirii armei nucleare este dacă Putin crede că poate scăpa cu bine. Prin urmare, așa cum a fost de generații întregi, descurajarea este în continuare cea mai bună practică. Ucraina ar trebui să fie pusă imediat sub umbrela nucleară a NATO. Fiecare comandant rus trebuie să înțeleagă că orice lansare nucleară va duce la vaporizarea lor în câteva momente, nu la un proces lung la Haga.

Deși a fost decizia lui Putin, acesta nu este doar războiul lui Putin. Este cel mai recent simptom al virusului imperialismului care trebuie eradicat din corpul de stat rusesc. Dacă Rusia se va alătura vreodată lumii moderne, nu este suficient să punem capăt acestei dictaturi. Va trebui să își elibereze coloniile și să o ia de la capăt înainte de a se întoarce în Europa, umilită. Alternativa este o viață patetică ca satelit chinezesc înapoiat și autoritar, furnizând gaz, petrol și pământ.

Undele eșecului lui Putin se răspândesc deja. Vânturile libertății suflă din Ucraina, până la revoltele din Iran și Daghestan și nu numai. Dacă Putin poate fi învins de Ucraina, niciun dictator nu este invincibil. Acesta este mesajul care va veni la New York la Oslo Freedom Forum NYC pe 3 octombrie. Vă invit pe toți, personal sau virtual, să ascultați vocile disidenților și luptătorilor pentru libertate din întreaga lume. Vă garantez că veți fi inspirați de vorbitorii noștri curajoși. Dictaturile din lume sunt mobilizate și unite, la fel trebuie să fie și democrațiile și cetățenii lumii.

Kasparov este președintele Inițiativei Renew Democracy.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *