KGB-ul transnistrean i-a interzis jurnalistei Natalia Morari să vină la Tiraspol
ONG-ul și-a planificat astazi, 13 iunie, organizarea unui concert rock în parcul orășenesc „Pobeda” și un marș cu pancarte și lozinci dedicate libertăților fundamentale în centrul orașului, informează moldova.org.
În răspunsul administrației se menționează despre decretul lui Șevciuc cu privire la „combaterea extremismului și propaganda traficului de ființe umane, conținutului pornografic și informații cu caracter sexual la adresa minorilor”. Aceasta se arată îngrijorată de siguranța protestatarilor, ca urmare a lozincilor ce conțin mesaje de sensibilizare a opiniei publice cu privire la drepturile și libertăților fundamentale. În context, administrația orașului Tiraspol le-a interzis orice manifestație de acest gen. Administrația orașului i-a recomandat asociației să renunțe la marșul cu pancarte și să desfășoare acțiunea în parcul public. Activiștii însă au decis să renunțe la planul inițial și să organizeze evenimentul într-o curte.
Ieri, la Clubul 19 a aceluiași ONG urma să aibă loc o discuție cu tema „Pentru cine lucrează mass-media independentă”, cu participarea jurnalistei Natalia Morari. KGB-ul local le-a „recomandat” organizatorilor să nu o invite pe jurnalista de la Chișinău ca să nu existe „insinuări”. Întâlnirea nu a mai avut loc, iar ziua de 12 iunie a fost declarată o zi a tăcerii. Natalia Morari a precizat pentru newsmaker.md că securiștii transnistreni au insistat ca „organizatorii să nu explice în mod public motivele pentru care întâlnirea a fost anulată”, dar nici nu au motivat interdicția impusă jurnalistei de a intra pe teritoriul controlat de separatiști. „Cred că e vorba de interdicția mea de a intrat în Rusia. Interdicția respectivă însă a fost ridicată în 2012, se pare că o notă informativă în acest sens nu a ajuns în Transnistria”. Ea a adăugat că s-a mai ciocnit de o asemenea situația în 2013, când a încercat să trecă prin regiunea transnistreană din Kiev la Chișinău.
În cadrul întâlnirii care nu a mai avut loc la Tiraspol, urma să aibă loc o discuție cu jurnaliștii transnistreni și activiștii societății civile despre mass-media independentă, ce se întâmplă în Moldova și dacă e posibilă formarea unor „poduri” dintre malurile stâng și drept. „Nu mă mir. Dar e păcat că jurnaliștii transnistreni pot liber să vină la noi, iar ai noștri nu pot să ajungă acolo. Nu sunt prima care asemenea probleme”, a remarcat Morari.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!