RăzboiUcraina

Kievul afirmă că l-a identificat pe soldatul a cărui execuție apare într-o înregistrare propagată rapid pe rețele de socializare

Marți, armata ucraineană a afirmat că l-a identificat pe soldatul care, luat prizonier, pare să fi fost ucis de ocupanții ruși după ce a strigat ”Glorie Ucrainei!”, potrivit unei înregistrări video publicat pe internet, relatează AFP şi UNIAN.

”Potrivit datelor preliminare, defunctul este militarul Timofei Mihailovici Şadura din cadrul Brigăzii a 30-a mecanizate”, care a participat la luptele din apropiere de Bahmut (est) şi era considerat ca fiind dat dispărut din 3 februarie, au indicat Forţele de infanterie ucrainene pe Telegram.

În prezent, trupul soldatului ucrainean se află pe teritoriul ocupat temporar de ruşi, notează UNIAN. Confirmarea finală a identităţii acestuia va fi stabilită după returnarea cadavrului şi efectuarea unor expertize corespunzătoare.

Menționăm că Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce a calificat drept ”împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate” de către soldaţi ruşi, aşa cum apare într-o înregistrare video, care s-a răspândit cu repeziciune luni, 7 martie, pe reţelele de socializare şi a stârnit un val de indignare publică în Ucraina.

Înregistrarea video de 12 secunde, care a strâns rapid share-uri pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară într-o zonă împădurită.

Bărbatul exclamă ”Slava Ukraini!” (”Glorie Ucrainei”) cu o privire calmă, după aceea fiind ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. Apoi, el se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce, care spune: ”Mori, javră!” în limba rusă.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a cerut procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, să investigheze presupusa execuţie a militarului ucrainean neînarmat de către soldaţi ruşi, potrivit surselor citate.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *