CSI / Rusia

Kremlinul a invitat un singur lider străin de „Ziua Victoriei” de pe 9 mai, scrie presa rusă

Singurul lider străin care va merge la Moscova pentru a participa la ceremoniile ocazionate de „Ziua Victoriei” la 9 mai va fi președintele Kârgâzstanului, scrie ziarul rus „Vedomosti”, care citează o sursă diplomatică și o sursă apropiată administrației prezidențiale, potrivit Ziarul de Gardă.

Astfel, președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, a fost invitat în Rusia pentru a sărbători Ziua Victoriei, la sfârșitul lunii martie, de către vicepremierul rus Alexei Overciuk, responsabil de relațiile internaționale în cadrul guvernului de la Moscova.

„Noi, bineînțeles, ne amintim întotdeauna ce contribuție a adus Kârgâzstanul la această victorie și la apărarea Moscovei, acest lucru este sacru pentru noi”, a declarat anterior Overciuk.

Potrivit surselor citate, vizita președintelui kârgâz va include nu doar participarea la parada militară, ci și discuții cu Vladimir Putin.

Pregătirile pentru Parada Victoriei din Piața Roșie au început pe 3 aprilie. Dmitri Peskov a declarat că la paradă vor participa și soldații implicați în operațiunea militară din Ucraina.

De asemenea, vă amintim că și autoritățile din Crimeea anexată de Rusia și din orașul Sevastopol au anulat paradele și marșurile care urmau să sărbătorească Ziua Victoriei pe 9 mai și ziua de 1 Mai (1 mai), invocând motive de securitate.

Amintim că pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat și a ocupat părți din Ucraina, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Invazia s-a soldat cu zeci de mii de morți de ambele părți și a instigat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *