CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Kremlinul acuză Ucraina că a sabotat intenționat barajul din Nova Kakhovka: Peskov a găsit și două explicații

Marți după-amiaza, Kremlinul a acuzat conducerea Ucrainei că a sabotat intenționat barajul din Nova Kakhovka pentru a distrage atenția de la ceea ce Moscova descrie „ofensiva eșuată” a Kievului, relatează Reuters și Hotnews.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliștilor ruși că Vladimir Putin a fost informat cu privire la situația din jurul barajului care a suferit o breșă catastrofală la primele ore ale zilei de marți în urma unei sau unor explozii de care Moscova și Kievul se acuză reciproc.

„Putem spune fără echivoc că vorbim despre un sabotaj intenționat din partea ucraineană”, a declarat Peskov în cadrul unei conferințe de presă zilnică.

De asemenea, acesta a acuzat că distrugerea barajului a avut obiectivul de a lăsa Crimeea fără apa potabilă pe care o primește din rezervor prin Canalul Crimeii. Vă amintim că înainte de invazia declanșată de Putin în 2022, toată Crimeea era aprovizionată cu apă potabilă prin transporturi făcute pe Podul Kerci în contextul în care Ucraina tăiase sursele de apă ale peninsulei după ce aceasta a fost anexată ilegal de Rusia în 2014.

Însă succesul inițial înregistrat de ocupanții ruși în sudul Ucrainei a făcut posibilă crearea unui coridor terestru între Crimeea și Rusia.

„Aparent, acest sabotaj este de asemenea legat de faptul că, după ce au început acțiuni ofensive pe scară largă în urmă cu două zile, forțele armate ucrainene nu își ating obiectivele. Aceste acțiuni ofensive eșuează”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Fiind întrebat despre faptul că Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul, Peskov a răspuns că „respingem ferm acest lucru”.

„Declarăm oficial că vorbim cu siguranță despre un sabotaj intenționat a părții ucrainene”, a mai subliniat acesta.

Peskov a spus de asemenea că distrugerea barajului „are potențialul de a avea consecințe foarte grave pentru mai multe mii de locuitori ai regiunii”, potrivit surselor citate.

De altfel, simulări pe calculator realizate încă de anul trecut arătau cum o posibilă distrugere a barajului din Nova Kakhovka ar provoca inundații pe scară largă pe malurile râului Nipru și ale afluenților săi până la gura de vărsare în Marea Neagră, potrivit Hotnews.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *