CSI / RusiaInternațional

Kremlinul afirmă că e vina „Occidentului colectiv” că Rusia a blocat conturile bancare ale ambasadelor și consulatelor Finlandei

Joi, Kremlinul a declarat că decizia de a îngheța conturile bancare ale ambasadelor și consulatelor Finlandei din Rusia a fost un răspuns la actele neprietenoase ale „Occidentului colectiv”, care ar fi de fapt responsabil de situație, relatează Reuters.

Comentariile făcute joi de purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, vin la doar o zi după ce ministerul finlandez de Externe a confirmat, după ce informația a apărut inițial în presă, că Rusia a înghețat conturile bancare ale reprezentanțelor sale diplomatice din țara condusă de Putin.

Și Danemarca a declarat că a fost vizată de aceeași măsură a Moscovei, ambele țări afirmând că ambasadele lor au făcut plăți în numerar după ce s-au trezit cu banii blocați. Ministerul finlandez de Externe a precizat că Rusia a luat măsura încă din luna aprilie.

Finlanda, care are o graniță de aproximativ 2.500 de kilometri cu Rusia, a aderat oficial în NATO în data de 4 aprilie ca parte a unei schimbări radicale de paradigmă în ceea ce privește politica sa externă, drept răspuns la invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina.

Ambasadele rusești din mai multe țări europene au avut probleme cu conturile bancare din februarie anul trecut, fondurile lor fiind în unele cazuri confiscate pentru a pedepsi Moscova din cauza acțiunilor sale din Ucraina.

„Explicațiile” date de Kremlin privind măsurile luate împotriva diplomației finlandeze

Vorbind despre înghețarea conturilor bancare ale diplomației finlandeze, Dmitri Peskov a declarat joi că:

„Aceasta nu este o inițiativă din partea rusă. Noi reacționăm la situația creată de autoritățile din mai multe țări ale Occidentului colectiv, inclusiv, spre regretul nostru, Finlanda”.

Peskov a mai spus că Rusia nu lasă niciodată fără răspuns ceea ce el a descris a fi „acțiuni neprietenoase” față de Moscova.

Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto le-a spus miercuri reporterilor de la Helsinki că ministerul pe care îl conduce a transmis autorităților ruse încă din data de 4 mai o notă în care solicită o explicație pentru situație și rezolvarea ei.

Peskov a declarat joi că Moscova va răspunde Finlandei, comentariile sale venind la două săptămâni după ce partea finlandeză a transmis solicitarea.

„Vom răspunde notei prin a reitera principiul reciprocității și că principiul răspunderii adecvate față de acțiuni neprietenoase va prevala în continuare în relațiile noastre”, a spus Peskov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *