CSI / Rusia

Kremlinul denunță o „isterie rusofobă” din partea Australiei, după blocarea construcției noii sale ambasade de la Canberra

Joi, 15 iunie, Kremlinul a denunţat o „isterie rusofobă” din partea Australiei, care a luat măsuri juridice pentru a împiedica Rusia să îşi construiască noua sa ambasadă la doi paşi de Parlamentul său, pe fondul tensiunilor legate de ofensiva din Ucraina, transmite AFP.

„Spre marele nostru regret, Australia continuă să calce cu forţă pe urma autorilor isteriei rusofobe care face ravagii în prezent în ţările occidentale”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

„Australia vizează excelenţa în cadrul acestor ţări”, a ironizat el, denunţând o „manifestare de ostilitate” care va cere un răspuns „reciproc” din partea Moscovei.

Din 2008, Rusia a închiriat de la o agenţie guvernamentală federală australiană un teren situat la aproximativ 400 de metri de sediul Parlamentului din Canberra, iar în 2011 a obţinut o autorizaţie pentru a-şi construi acolo noua sa ambasadă.

În luna august 2022, guvernul a încercat să rezilieze contractul de închiriere pentru nerespectarea anumitor clauze ale autorizaţiei de construcţie, dar această decizie a fost anulată de justiţia federală în luna mai 2022.

Joi, guvernul australian a adoptat noi legi special concepute pentru a bloca astfel construcţia. Acestea nu împiedică Rusia să aibă o prezenţă diplomatică în Australia, ci să construiască atât de aproape de Parlament.

Un diplomat rus a declarat pentru AFP că ambasada caută acum o „opinie juridică” asupra problemei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *