Actualitate

Kremlinul îi folosește pe Năstase și Dodon în jocul politic din Republica Moldova

Acest lucru ne permite să analizăm evenimentele trecute, dacă nu la rece, mai pe răcoare. Emoțiile din primele zile de după invalidarea alegerilor din Capitală s-au mai potolit și pe lângă teoria promovată insistent de politicianul rămas fără mandat (cel puțin până la decizia Curții Supreme de Justiție), apar și alte opinii despre potențialii beneficiari ai haosului politic instaurat cu insistență de câteva forțe.

Iar o scurtă privire la tot ceea ce s-a întâmplat în Chișinău, începând cu 20 iunie, pare să confirme că protestele sunt ultimul lucru de care au nevoie acum guvernanții, preocupați să păstreze binevoința partenerilor externi, pe care o pot menține doar prin realizarea promisiunilor asumate. Nu prin enervarea oamenilor care în stradă le dau peste cap toate planurile.

Să întoarcem puțin capul și să privim spre alți figuranți de pe scena spectacolului politic de prost gust, care strigă în gura mare ”prindeți hoțul care ne-a furat alegerile”. Acum ei se poziționează ca victime ale regimului, deși s-ar putea să fie beneficiarii principali ai stratagemei atribuite guvernării. Vorbim despre cei doi candidați care s-au confruntat în turul doi al alegerilor din Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban.
Ipoteza unei cooperării de dragul intereseului suprem (în cazul dat detronarea lui Plahotniuc) dintre două forțe aparent rivale nu este lipsită de sens, mai ales că există și argumente care să probeze această afirmație.

Imediat ce candidatul ”păgubit”, Andrei Năstase, a anunțat că revine la ceea ce știe mai bine, organizarea protestelor, și a stabilit data unei acțiuni de amploare pentru duminică, președintele Igor Dodon renunță să mai facă în Piața Marii Adunări Naționale concertul planficat pentru absolvenți. Este o premieră absolută când Dodon își sparge planurile de imagine doar ca să nu știrbească din planurile unui oponent de-al său. E adevărat că oponentul a fost anterior partener de proteste. Vom reveni la acest moment.

Analiza evenimentelor din campania electorală pentru primărie scoate la iveală un plan ce pare să fie ticluit încă înainte de zilele de votare, 20 mai și 3 iunie. Orice ar spune Năstase, el a fost campion la capitolul nereguli din zilele scrutinelor. A călcat strâmb în primul tur și a făcut-o și în turul doi. Se creează impresia că el făcea totul ca să fie contestat după alegeri. Iar planul nu era să ajungă la primărie, care i-ar fi acaparat tot timpul și resursele disponibile pentru problemele enorme ale orașului, ci de a folosi aceste alegeri ca pe un preludiu pentru campania cu miză enormă – alegerile parlamentare.

Iar partenerul lui Năstase în această luptă stradală pentru putere nu este Maia Sandu, cum crede majoritatea cetățenilor care și-a pus speranța în Năstase, ci Igor Dodon. Anume socialiștii au turnat apă la moara liderului PPDA și au inițiat hora judiciară legată de rezultatele alegerilor.
Ce poate lega, însă, în partid declarat pro-rus, de o formațiune declarată pro-europeană? Sforile legate de Năstase și Dodon par să ducă spre Kremlin. Iar jocul revenit în intensitate în preajma unui nou scrutin parlamentar urmărește readucerea Moldovei pe orbita de influență a Moscovei.

Aliatul oficial al Rusiei din Moldova, PSRM, nu poate să-și asigure o victorie absolută, care să-i ofere majoritatea în Legislativ și puterea la toate nivelele. Acesta trebuie să fie ajutat. O altă piesă din jocul Kremlinului, Partidul Nostru și Renato Usatîi, este la limita pragului și nu e în stare să schimbe situația. Democrații au făcut totul ca să-i enerveze pe ruși, depășind de mai multe ori liniile roșii, așa că niciun fel de alianță cu PDM nu e posibilă. Este fantezistă și ipoteza că Maia Sandu ar putea să meargă la un parteneriat cu rușii. În această situație rămâne doar Andrei Năstase. Liderul PPDA este obsedat de răzbunarea pe șeful democraților, Vlad Plahotniuc. Vrea să dea jos actuala guvernare din Moldova și ca să-și vadă răzbunarea împlinită, e gata să facă alianțe, fie și pe furiș, cu forțe pro-moscovite, mai ales că există precedente ale unei colaborări de acest gen.

Printre primii care au semnalat că responsabili de situația de după alegeri pot fi rușii, este Ala Mândâcanu, liderul unei organizații a diasporei moldovenești din Canada. Ea a scris pe o rețea de socializare că ”destabilizarea stuației din Republica Moldova este un plan diabolic, pus în acțiune abil și profesionist”. Mândâcanu atenționează că, în scurt timp, în Moldova se poate instala ”un regim și mai corupt, și mai banditesc, de data aceasta de sorginte rusească. Și atunci nu va mai conta cu ajutorul cui s-a instalat, cu al indiferenței Occidentului, cu al guvernării corupte, cu al regimului lui Putin sau cu al votului mulțimilor manipulate…”.
 
Timpul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *