CSI / Rusia

Kremlinul neagă orice tensiuni între armata rusă şi mercenarii din Wagner în războiul rus din Ucraina. „Toți se bat pentru patria lor”

Luni, 16 ianuarie, Kremlinul neagă existenţa oricăror tensiuni între armata rusă şi grupul paramilitar Wagner, care par că se află într-o concurenţă tot mai mare în Războiul rus din Ucraina, iar Rusia ”recunoaşte eroii care servesc în forţele armate”, declară Dmitri Peskov, citându-i în mod expres pe ”cei din grupul paramilitar Wagner”, relatează AFP și News.ro.

”Acest conflict există doar în spaţiul informaţional”, apreciază în faţa presei purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Rusia ”trebuie şi ştie să-şi recunoască eroii. Ea îi recunoaşte pe eroii care servesc în forţele armate (…) şi pe cei care provin din grupul paramilitar Wagner”, declară acesta.

”Toţi se bat pentru patria lor”, subliniază Peskov.

DISCORDIE DE LA BĂTĂLIA DE LA SOLEDAR

Disensiunile dintre armata rusă şi grupul Wagner, relevate de numeroşi observatori, au apărut săptămâna trecută, în timpul Bătăliei de la Soledar, un orăşel situat în estul Ucrainei.

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin,numit „Bucătarul lui Putin” a declarat în mai multe rânduri că numai oamenii săi luptă împotriva forţelor aramte ucrainene în acest orăşel.

După ce a revenidcat, miercuri, cucerirea orăşelului Soledar, apoi, Prigojin a fost contrazis rapid de către Ministerul rus al Apărării, care a anunţat cucerirea localităţii două zile mai târziu, ceea ce Kievul a dezminţit.

Ulterior, Prigojin a publicat un mesaj în care îi ataca – fără să-i numească – pe ”cei care caută în permanenţă să ne fure victoriile”, potrivit sursei citate.

Informaţii despre tensiuni între armata rusă şi Wagner sunt ”produsul manipulării informaţiei, uneori ale adversarilor noştri şi uneori ale propriilor noştri prieteni, care acţionează în aşa fel încât nu avem nevoie de inamici”, a declarat Peskov.

Grupul paramilitar rus Wagner, înfiinţat în 2014, a recrutat mii de deţinuţi care să lupte în Ucraina, în schimbul unei reduceri a pedepsei.

Evgheni Prigojin – alterori discret – s-a impus ca un actor major în Războiul rus din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *