RăzboiUcraina

Rusia din nou susține că a preluat controlul orașului Soledar. Kiev: „Afirmația nu este reală. Nu corespunde realității”

Vineri, 13 ianuarie, ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale au preluat controlul asupra orașului Soledar, declarația venind la câteva ore după ce Ucraina a spus că forțele sale încă rezistau în orașul minier după o noapte „fierbinte” de lupte.

UPDATE 13:42 La puțin timp după anunțul Moscovei, Ucraina a reacționat, declarând că afirmația nu este reală. „Declarațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse despre capturarea orașului nu corespund realității. Bătăliile sunt în curs de desfășurare”, a spus Serhii Cherevati, purtător de cuvânt al Grupului de forțe de est al armatei ucrainene.

Joi seara, ocupanții ruși susțin că au capturat orașul care a fost mult timp ținta unor lupte grele și a unor bombardamente, a afirmat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Acest lucru va permite acum trupelor sale să taie accesul forțelor armate ucrainene din orașul Bahmut, situat în apropiere și mult mai mare, a mai adăugat sursa citată.

Anterior, vineri dimineața, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, afirmase că forțele de apărare încă rezistă, adăugând că „Noaptea în Soledar a fost fierbinte, luptele au continuat”.

„Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială”, a scris ea pe pagina unei rețele de socializare.

Oficiali americani au declarat că o victorie rusă în Soledar, sau chiar în Bahmut, un oraș de zece ori mai mare în care rușii au fost respinși până acum, ar însemna puțin pentru traiectoria generală a războiului.

„Chiar dacă atât Bahmut, cât și Soledar cad în mâinile rușilor, nu va avea un impact strategic asupra războiului în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, reporterilor de la Casa Albă, ”și cu siguranță nu îi va opri pe ucraineni sau îi va încetini”.

Vă amintim că liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marţi seara, 10 ianuarie, că oraşul Soledar din estul Ucrainei a fost cucerit de oamenii săi după mai multe zile de lupte grele, potrivit informaţiilor furnizate de agenţia de presă TASS, citată de Agerpres.

Ulterior, armata ucraineană a dezminţit capturarea Soledar de către mercenarii Wagner, asigurând că oraşul Soledar ”a fost, este şi va întotdeauna ucrainean”. ”Nu este adevărat” că Prigojin se află în interiorul minelor de sare de la Soledar, a mai declarat armata ucraineană.

Apărătorii ucraineni continuă să reziste la Soledar, în regiunea Doneţk, a reiterat Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Est al forţelor armate ucrainene, într-o intervenţie la postul de televiziune ucrainean Suspilne, potrivit Unian.

”Ruşii spun că este sub controlul lor. Nu este adevărat. Aşteptaţi detalii în buletinul de informare al Statului Major General”, a declarat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *