Internațional

Kremlinul se plânge că Occidentul nu îi ia în serios avertismentele

Marți, Kremlinul a catalogat drept „inacceptabilă” atitudinea SUA cu privire la avertismentele Moscovei despre presupusele planuri ale Ucrainei de a detona o armă nucleară pe propriul teritoriu, relatează TASS și Hotnews.

„Aceasta este o abordare care este departe de a fi serioasă, aceasta este o abordare care, aș spune, este inacceptabilă pe fondul gravității pericolului despre care vorbim”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul conferinței sale zilnice de presă.

„Subliniem încă o dată marele pericol care constă în implementarea chiar a planurilor care sunt stabilite între ucraineni”, a adăugat Peskov.

Comentariile sale vin după ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a transmis într-o conversație telefonică omologului său ucrainean Oleksii Reznikov că Washingtonul respinge avertismentele Rusiei cu privire la presupusele planuri ale Kievului de a detona o „bombă murdară” pentru a da vina pe Rusia pentru escaladarea conflictului.

De asemenea, și secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat, duminică, ziua în care ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a început să vorbească despre aceste presupuse planuri, că administrația de la Washington nu consideră a fi fondate afirmațiile oficialului rus.

Alți oficiali de la Casa Albă au transmis aceeași poziție a administrației democrate de la Washington.

Marea Britanie și Franța au condamnat alături de SUA afirmațiile făcute de Moscova privind detonarea unei „bombe murdare” în Ucraina.

Îngrijorări că Rusia pregătește o operațiune de tip „steag fals”

Șoigu le-a transmis aceste avertismente privind „bomba murdară” pe care ucrainenii s-ar pregăti să o detoneze mai multor miniștri ai Apărării, inclusiv omologilor săi din Franța, Marea Britanie, Turcia și SUA, relatează sursele citate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a respins personal aceste acuzații în mesajul său adresat națiunii duminică noaptea însă, afirmațiile făcute la Moscova au stârnit îngrijorări că Rusia ar pregăti o operațiune de tip „steag fals” care să ducă la escaladarea conflictului.

„Dacă Rusia sună şi spune că Ucraina ar pregăti ceva, înseamnă un lucru: Rusia deja a pregătit totul. Cred că acum lumea ar trebui să reacţioneze în cel mai dur mod posibil. Dacă Rusia a pregătit încă o rundă de mărire a mizei şi alt pas de escaladare, trebuie să vadă acum că lumea nu înghite asta”, a transmis și liderul de la Kiev.

Marți, Peskov a mai declarat că informațiile Rusiei că Ucraina ar urma să folosească o astfel de armă sunt „destul de sigure”.

Kremlinul acuză Occidentul că nu îi ia în serios avertismentele privind „bomba murdară”

În urmă cu o zi Peskov a deplâns lipsa de încredere a Occidentului în informațiile pe care Rusia pretinde că le deține.

„Neîncrederea lor [a țărilor occidentale] în informațiile care au fost transmise de către partea rusă nu înseamnă că amenințarea de a folosi o astfel de ‘bombă murdară’ încetează să mai existe”, a afirmat el în fața jurnaliștilor de la Moscova.

Tot luni, ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a pregătit forțele pentru eventualitatea unui atac cu o „bombă murdară” a Ucrainei.

„Ministerul Apărării a organizat activități pentru a contracara eventualele provocări din Ucraina: forțele și trupele sunt pregătite să îndeplinească sarcini în condiții de contaminare radioactivă”, a anunțat ministerul Apărării de la Moscova, citat de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *