Internațional

Kremlinul susține că schimbul de prizonieri nu a pus capăt ”crizei” ruso-americane

Vineri, 9 decembrie, Kremlinul a declarat că schimbul de prizonieri dintre SUA şi Rusia, care i-a implicat pe baschetbalista americană Brittney Griner şi pe fostul comerciant de arme Viktor Bout, nu a pus capăt ”crize” dintre cele două ţări, informează AFP și Agerpres.

”Aceste negocieri au vizat doar schimbul (de prizonieri), este probabil incorect să tragi concluzii ipotetice spunând că acesta ar fi un pas spre ieşirea din criza pe care relaţiile noastre bilaterale le traversează în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

”Relaţiile noastre bilaterale sunt mereu într-o stare deplorabilă”, a adăugat Peskov încadrul unui interviu.

Potrivit lui Peskov, ”principalul rezultat” al acestui schimb, care s-a derulat joi, ”este că un cetăţean rus care era prizonier timp de 14 ani la americani, în mod absolut ilegal, a putut să se întoarcă în ţară”.

Brittney Griner, în vârstă de 32 de ani, care fusese arestată în Rusia în luna februarie pentru acuzaţii de trafic de canabis, şi Viktor Bout, 55 de ani, care ispăşea o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare americană, au făcut obiectul schimbului pe un aeroport din Emiratele Arabe Unite.

Un înalt responsabil american a afirmat că discuţia cu Moscova rămăsese focalizată asupra eliberării lui Brittney Griner, iar SUA au adus acest lucru la cunoştinţa Ucrainei şi altor aliaţi.

De asemenea, americanii şi ruşii se acuză că deţin reciproc cetăţeni de-ai lor în scopuri politice. Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc în ultimii ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *