ExterneUcraina

Kuleba: Nici Ucraina, nici Polonia ”nu au nevoie de acest război al cerealelor”

Nici Ucraina, nici Polonia ”nu au nevoie de acest război al cerealelor”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, considerând că tensiunile sunt alimentate de campania electorală din ţara vecină şi aliată, potrivit Agerpres.

”Noi nu avem nevoie de acest război al cerealelor, şi nici Polonia”, a declarat Kuleba în cadrul unui interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina, publicat joi, 28 septembrie.

”Nu am creat această criză şi suntem absolut dispuşi să-i punem capăt”, a adăugat el, considerând că actualele tensiuni polono-ucrainene sunt cauzate de campania pentru alegerile din 15 octombrie din Polonia.

”Emoţiile sunt mari. Tensiunea ar putea creşte în Polonia până la 15 octombrie”, a mai declarat ministrul, în timp ce guvernul populist al Poloniei, cu sprijinul regiunilor agricole ale ţării, îşi prezintă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ca pe o modalitate de a-i proteja pe fermierii polonezi.

De asemenea, Kuleba s-a declarat încrezător într-o rezolvare în curând a acestei crize, spunând că cei doi vecini nu au de ales.

În schimb, el a denunţat discursul oficialilor polonezi care îi portretizează pe ucraineni ca fiind nerecunoscători.

”Consider că este o ameninţare strategică (…) propagarea activă a discursului despre aşa-numita ingratitudine a ucrainenilor” faţă de Polonia, unul dintre principalii săi aliaţi în faţa invaziei ruse, a menţionat ministrul.

”Aceasta este o minciună, pur şi simplu. Ucraina este foarte sinceră şi profund recunoscătoare poporului polonez şi guvernului polonez”, a declarat el.

Dar ”plantarea în capul polonezilor a discursului despre ingratitudinea Ucrainei şi a ucrainenilor riscă să aibă consecinţe extrem de proaste pentru securitate”, a afirmat Kuleba.

Menționăm că Varşovia găzduieşte în prezent aproape un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara după începerea invaziei ruse în 2022, iar ajutorul militar occidental pentru Ucraina trece în principal prin teritoriul Poloniei.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Ca ucrainenii sa nu fie considerati ca nerecunoscatori ei trebuie sa nu arate nerecunostinta. Asta presupune ca in momentul cind UE a anulat taxele la importul de cereale din Ucraina, cerealele ucrainesti sa fi trasnportate in vagoane sigilate pina la porturile din Europa nu sa fie vindute cu discount in tarile vecine ca sa distruga piata, iar autoritatile sa se trezeasca cu proteste ale fermierilor inainte de alegeri. Inteleg ca pentru latifundiarii din Ucraina asa o ocazie de a face bani mari este greu este refuzat, dar razboiul e lung si nu i se vede capatul, iar nu este in interesele Ucrainei ca sa aiba o Polonie ostila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *