Sănătate

La ce boli te expui dacă nu dormi destul

Infecţii

Nopţile repetate de nesomn te pot face sensibilă în fața infecțiilor, din cauză că slăbesc imunitatea. Potrivit unui studiu recent, dacă dormi frecvent mai puțin de șase ore pe noapte eşti de patru ori mai predispusă la răceli. Cel mai importat este să laşi toate grijile deoparte atunci când mergi la culcare, ca să ai un somn odihnior.

Obezitate

Există cercetări care spun că persoanele care nu se odihnesc suficient, în special dacă dorm mai puţin de 6 ore pe noapte sunt mai predispuşi la obezitate, faţă de cei care au un somn de 8 ore. Organismul persoanelor care nu se odihnesc suficient secretă mai mult cortizol, răspunzător pentru apariţia stărilor de stres.

Drept urmare, pot avea o poftă de mâncare mai mare, încât să ajungă să le fie foame mai des, deci să consume mai multe calorii şi să se îngraşe. De asemenea, poate creşte şi nivelul grelinei, un hormon care stimulează apetitul, ceea ce înseamnă că eşti predispus să mănânci mai mult.

Diabet

Persoanele care au frecvent probleme cu somnul sunt de şase ori mai predispuse diabetului de tipul II , arată un studiu britanic la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercetătorii au constatat că odihna insuficientă poate duce la eliberarea de insulină.

Boli cardiovasculare

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane de Cardiologie, bărbaţii care nu au parte de odihnă sufientă au un risc cu 80% mai mare să sufere de hipertensiune faţă de cei care dorm normal. Studiul a fost efectuat la Şcoala de Medicină Harvard, pe 784 de voluntari, cu vârsta de peste 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioadă de trei ani şi jumătate.

Ştiai că…

…dacă te trezeşti cu câteva minunte înainte ca acesta să sune, atunci organismul este odihnit? Dacă nu auzi alarma, înseamnă că ai dormit puţin. Dacă ţi se întâmplă acest lucru frecvent este un semnal de alarmă pentru oranismul tău, căci te poţi îmbolnăvi mai uşor faţă de persoanele care îşi respectă orele de somn. 

clicksanatatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *