Social

La facultate, fără limită de vârstă…

Svetlana Coreţchi, studentă la Facultatea Horticultură, Universitatea Agrară, a absolvit şcoala medie acum 20 de ani. Ea zice că s-a lăsat convinsă de soţ să-şi continue studiile superioare, deoarece şi el este absolvent al acestei universităţi. „Nu-mi puteam permite să învăţ, atunci când aveam copii mici, dar acum au mai crescut şi am decis, împreună cu familia, că trebuie să urmez o facultate. Îmi place foarte mult să studiez”, povesteşte ea.

Fiind din Criuleni, Svetlana face naveta în fiecare zi, dar nu regretă că a ales să studieze la staţionar. A terminat şcoala medie cu mulţi ani în urmă şi a cam uitat ce a învăţat pe atunci, aşa că prezenţa zilnică în auditoriu este foarte necesară în cazul ei. „Cred că poţi face carte la orice vârstă, nu numai până la 35 de ani, cum era prevăzut până nu demult. Dacă vrei să înveţi, dacă ai sprijin din partea colegilor şi a profesorilor, poţi face facultatea şi la 40 sau 50 de ani”, consideră Svetlana. Deşi majoritatea colegilor ei au până la 20 de ani, se simte confortabil printre ei.

La fel crede şi colega Svetlanei, Nadia Bolşciuc, care nu a făcut facultatea imediat după şcoala medie din motive financiare. „Am ales să fac horticultură deoarece, trăind într-o ţară agrară, am considerat-o un domeniu prolific”, ne spune Nadia. După absolvire, ea speră să-şi deschidă o gospodărie ţărănească. „Mai întâi, mi-a fost cam frică, dar am avut norocul de colegi prietenoşi, cu care mă înţeleg foarte bine. Primul an este mai complicat, am mult de învăţat, dar sunt foarte motivată. Eu cred că dacă ai studii, ai şi oportunităţi mai multe”.

Ludmila Ciobanu, o altă studentă, a venit din nou la facultate, pentru că a dorit să facă ceva şi „pentru suflet”. Ea mai are o facultate, cea de Drept, ba chiar a şi profesat puţin dreptul. Acum a ales să urmeze Facultatea de Psihologie. „Sunt multe persoane care vor să studieze, să facă ceva nou, dar cărora nu le-au permis părinţii sau nu au avut surse financiare pentru asta”, spune Ludmila, studentă în anul I la Psihologie, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Chiar dacă nu poate munci, pentru că este o studentă conştiincioasă şi nu vrea să absenteze de la ore, Ludmila n-a dorit să facă studii cu frecvenţa redusă.

Nu există date concrete privind numărul celor care au intrat la facultate după eliminarea limitei de vârstă la studiile cu frecvenţă la zi. Valentina Ceaicovschi, şefa Secţiei studii a Academiei de Studii Economice, a subliniat că cele mai multe persoane cu vârsta de peste 35 de ani sunt la facultăţile cu frecvenţă redusă şi la masterat, la zi studiază două persoane, care însă nu frecventează orele. „La masterat, chiar dacă-i considerat ca învăţământ la zi, numărul persoanelor care depăşesc vârsta de 30 de ani este mult mai mare decât al celor cu frecvenţa la zi – orele sunt seara, concomitent pot să înveţe şi să muncească. La Universitatea Agrară starea de lucruri este ceva mai bună, aici studiază trei persoane cu vârsta de peste 30 de ani, dintre care una are 38. Recordul la acest capitol îl bate Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, cu tocmai 17 studenţi ce au vârsta de peste 30 de ani, dintre care doi – peste 36 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *